Nyheter

2015-04-19

En hälsning från gåsgamen Ostro(6)

Ostro i hägnet i Kroatien före frisläppandet 2013.

 

Kommer ni ihåg gåsgamen som på sommaren 2012 först sågs i norra Halland och sedan blev omhändertagen efter att ha påträffats inne i ett fårstall på Hisingen i Göteborg? Efter en tids omvårdnad på Fågelcentralen i Kungälv sändes den efter lite förvecklingar tillbaka till Kroatien med flyg. Efter ytterligare förvecklingar släpptes den fri året därpå. Nu har Ostro, som gamen kallades, dykt upp i trakten av ön Cres i Kroatien, den plats där den ringmärktes som ungfågel. Nu bör den vara tillräckligt gammal för att häcka.

 

Ostros historia är som redan antytts full av förvecklingar. Den ringmärktes som bounge 2011 inom ramen för ett program som syftar till att få tillbaka gåsgamen i Kroatien. Av någon anledning gav den sig senare ut på en långresa som sommaren 2012 förde den till Sverige. När den omhändertogs var den kraftigt undernärd men fortfarande alert. Bl.a. gav den ägaren av fårstallet ett kraftigt bett i handen i samband med infångandet. På Fågelcentralen kunde man konstatera att den enbart vägde 5,4 kg mot normala 7–13 kg.

 

Gåsgamen Ostro var den enbart tredje gåsgamen som setts i Sverige. Eftersom det bara var några få aktiva fågelskådare som fick se gamen i det vilda, var det många som hoppades att den, efter rehabilitering, skulle släppas i Sverige. Det var förvisso ett synnerligen eftertraktat kryss som hägrade. Men efter kontakter med det kroatiska projektet beslöts att gamen skulle återbördas till hemlandet med flygtransport.

 

När Ostro återkom till Kroatien möttes den av vad som närmast kan liknas vid en regeringsdelegation. Den kom därefter också att användas i politiska syften, något som fördröjde frisläppandet till året därpå. Men under 2013 återfick den sin frihet, försedd med en satellitsändare. Kort därpå försvann Ostro från trakten av Cres. Då hade sändaren upphört att fungera, men det visade sig senare att gamen drog västerut. Under hösten 2013 gästade den nämligen en utfodringsplats för gamar i nordöstra Italien. Ostro var lätt igenkännlig på grund av sin sändare och fanns på platsen ungefär en månad.

 

Därefter saknas uppgifter fram till den gångna vintern. Då återvände Ostro till födelsetrakten vid Cres i Kroatien, och även denna gång är det tack vare sändaren som den kunnat identifieras. Nu är gamen fyra år gammal och kan vara könsmogen. För personerna bakom gåsgamsprojektet i Kroatien är Ostros återkomst naturligtvis mycket goda nyheter.

 

(AW)

 

Tack till Tommy Järås från Fågelcentralen som förmedlade den roliga berättelsen om Ostro i samband med SOF-BirdLifes årsmöte i Gottskär i helgen.

 

 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR