Nyheter

2013-12-19

En hälsning från silltruten Laura(5)

Silltruten som fått namnet Laura. På ryggen har den en satellitsändare med kulturhuvudstadsårets logotyp. Foto: Umedeltats fältstation

 

Nästa år är Umeå kulturhuvudstad, och faktum är att några fåglar redan är ambassadörer ute i världen för denna händelse. Ännu fler kommer det att bli. En av dessa ambassadörer är silltruten Laura. Hon försågs i somras med en satellitsändare, och just i dagarna skickar hon hälsningar från gränstrakterna mellan Saudiarabien och Jemen vid Röda havet. Om hon tänker stanna där över vintern eller fortsätta ännu längre söderut är ännu oklart, men det är nog inte omöjligt att hon likt många andra silltrutar från Östersjön drar vidare ända ner till Östafrika.

 

Sedan några år finns en mycket aktiv fältstation i Umeälvens delta. Det är en av de stationer som ringmärker allra flest fåglar i landet, efter Falsterbo och Ottenby som alltid ligger i topp. När det blev klart att Umeå även skulle utses till europeisk kulturhuvudstad 2014, var eldsjälarna i fältstationen snabba att agera. Även fågelintresse är kultur, och man kan ju knappast tänka sig bättre ambassadörer än fåglar som rör sig obehindrat mellan länder och kontinenter! Silltruten Laura har visat sig vara ett mycket gott exempel sedan hon i somras försågs med en satellitsändare.

 

Likt många silltrutar i Västerbottens kustområde misslyckades hon med häckningen under den kalla våren och försommaren i år. Efter häckningsförsöket drog hon iväg söderut och for sedan kors och tvärs, först i Bottniska viken och senare i egentliga Östersjön, inklusive Finska viken och Rigabukten. Möjligen föranleddes dessa ”irrfärder” av att hon besökte andra silltrutskolonier. Omsider blev det emellertid dags att flytta mot varmare trakter, och den 3 september drog Laura iväg mot sydost genom Lettland, Litauen, Polen, Vitryssland, Ukraina och Moldavien ner till Svarta havet. Där uppehöll hon sig en natt vid den turkiska kusten innan hon fortsatte tvärs genom Turkiet, ut över Medelhavet via Cypern till Israel. Ett nytt lite längre stopp följde innan färden gick vidare ner till Röda havet och till kusten av Saudiarabien. Omsider nådde hon fram till gränstrakterna mellan Saudi och Jemen, där hon befinner sig just nu.

 

Hittills har Laura besökt 16 olika länder, varav hon bara sett fyra från luften. Nästa år är det tanken att hon ska välkomnas med en ”hemvändarfest” när hon förhoppningsvis återvänder till kusten utanför Umeå. Då är det också tanken att ytterligare två fåglar, förhoppningsvis en dvärgmås samt ännu en silltrut, ska förses med satellitsändare.

 

Utöver dessa har åtskilliga vadare försetts med färgringar med kulturhuvudstadsårets logga. Dessa färgringar sitter på tibian, dvs. ovanför hälleden (det vi i dagligt tal kallar knät) på fåglarna.

 

Projektet har en egen Facebook-sida som fått namnet Birds Inspire. Är du med på Facebook, kan du gå in där och ”gilla” det du ser samt naturligtvis även följa Lauras vidare resa.

 

Se också: http://umea2014.se/sv/projekt/fglarna-visar-vgen/

 

(AW)

Karta som visar Lauras färder runt i Östersjöområdet och därefter resan ner genom östra Europa via Turkiet och Israel till Röda havet. Just denna bild är hämtad från 13 december, då Laura befann sig i Jemen nära gränsen till Saudiarabien.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR