Nyheter

2014-09-05

Fågelbingo: När Björn kokar soppa på en spik(5)

Björn Malmhagen (i gul väst) jobbar hårt som lekledare i fågelbingon och har en förunderlig förmåga att hitta fåglar överallt. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

 

Ett av de populära inslagen på Falsterbo Bird Show är fågelbingon. Med Björn Malmhagen som utropare gäller det att fylla en bingobricka som istället för siffror har fågelnamn i rutorna. Vilka fåglar som ”dras” avgörs av vilka som helt enkelt dyker upp i blickfånget. Björn spanar aktivt hela tiden och ropar ut art efter art. Men vad händer när den blå himlen är tom på fågel?

 

Jo, då får Björn kanske syn på Gigi Sahlstrand någonstans i vimlet. Hon är ju en profil i det kvinnliga skådarnätverket Rapphönan – och då får man naturligtvis kryssa för rapphöna om den finns på bingobrickan. Kort därpå är det en banderoll med en lövsångare som fångar Björns blick – och naturligtvis ropar han då ut lövsångare. När en fågelskådare med namnet Svahn passerar, ropas knölsvan ut. Så här håller det på; Överallt hittar Björn fåglar, och han visar sig vara en mästare på att koka soppa på en spik.

 

Men visst kommer det verkliga fåglar emellanåt! En havsörn passerar, och en fiskgjuse vänder över området. Då och då dyker sparvhökar upp, liksom en lärkfalk som jagar trollsländor. Kråkor och skator finns nästan alltid att hitta, bara man letar tillräckligt noga.

 

Fågelbingo är kul, och allra roligast är det naturligtvis när det är gott om fågel i luften. Då dröjer det i regel inte många minuter innan den första i publiken fyllt sin bricka och kan kvittera ut ett pris. Behållningen – ja, brickorna kostar en liten slant – går naturligtvis till BirdLife Sveriges fågelskyddsarbete.

 

(AW)

 

 

 

 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR