Nyheter

2011-07-05

Fågelskyddsframgångar i Östafrika(1)

Ca 8000 par av vit pelikan häckar i Lake Elementaita. Riftdalen har också oerhört stor betydelse som flyttningsled, inte minst för termikflyttande fåglar som storkar, pelikaner och rovfåglar.
Tre sjöar i den s.k. Riftdalen i Kenya klassas nu som ”världsarv” av UNESCO. Det är sjöarna Bogoria, Nakuru och Elementaita, som alla har ett mycket rikt fågelliv. BirdLife International har under lång tid arbetat för ett bättre skydd av naturen i hela den långa förkastningsspricka som kallas Great Rift Valley och som sträcker sig från södra Afrika till Mellanöstern.
– Att de tre kenyanska sjöarna nu blir världsarv är en framgång för UNESCO och en språngbräda för det fortsatta arbetet med att skydda hela Great Rift Valley, säger Julius Arinaitwe, chef på BirdLifes Afrika-avdelning.
De tre sjöarna är kanske mest kända för sina flamingor, både mindre flamingo och större flamingo, men de hyser även betydande antal av såväl afrikanska, häckande arter som övervintrande palearktiska flyttfåglar.
När ett område förklaras som världsarv innebär det egentligen inget formellt skydd, men det är en mycket tydlig, internationell markering som betyder mycket för områdets framtid och förvaltning. BirdLife International har tagit fram en lista över 24 områden i Riftdalen som alla har stor betydelse för häckande, övervintrande eller flyttande fåglar och som därför bör förklaras som världsarv. Dessa områden finns från Egypten i norr till Botswana och Mozambique i söder.
En annan betydande framgång för fågelskyddet och naturvården i Afrika är att Tanzanias regering till slut sa nej till planerna på en asfalterad landsväg genom nationalparken Serengeti. Denna fråga har engagerat naturvänner världen över, bl.a. via Facebook.
Tanzanias minister för turism och naturresurser, Ezekiel Maige, deklarerade vid ett möte med Unescos världsarvskommitté att den befintliga turistvägen genom Serengeti skall förbli en smal grusväg. I stället skall vägarna utanför och runtom nationalparken byggas ut. Läs mer här (på engelska).
 
Anders Wirdheim
 
 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR