Nyheter

2014-06-06

Falsk grön etikett på EU:s jordbrukspolitik(3)

Inför det senaste beslutet om EU:s jordbrukspolitik utlovades att den skulle bli mera miljöinriktad. Men så har det inte blivit. Det fagra talet var bara skönmålning enligt en forskningsrapport som presenteras idag. Foto: Anders Wirdheim

 

– EU har misslyckats med utfästelsen att jordbrukspolitiken ska bli grönare. Det är slutsatsen i en forskningsrapport som idag (6 juni) publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science. Rapporten har rubriken ”EU:s jordbruksreform misslyckas med biologisk mångfald” och är författad av ledande europeiska forskare, naturvårdare och jordbruksexperter.

 

Nästan 40 procent av EU:s budget, ungefär 360 miljarder euro om året, går till jordbruket och påverkar cirka hälften av unionens totala landareal. Sedan länge har både forskare och miljöorganisationer varnat för att dagens intensiva jordbruksmetoder förstör livsmiljöer, förändrar ekosystem och kan leda till utrotning av många arter. I slutändan kan detta även komma att äventyra både jordbruket självt och människors hälsa.

 

Som svar på kritiken annonserade EU att miljö- och klimatförändringar skulle utgöra centrala frågor i den politik som man enades om i december förra året. Det sades att 30 procent av direktstödet skulle förses med villkor. Men efter en grundlig utvärdering konstaterar författarna till artikeln i Science, att de många undantag som införts vattnar ur besluten. Det handlar inte om någon grönare jordbrukspolitik utan snarare om skönmålning eller en falsk grön etikett.

 

– Vi har nu vetenskapliga belägg för att det nya regelverket är nästan lika dåligt som det gamla och fullständigt otillräckligt för att rädda de naturvärden som finns, säger Ariel Brunner från BirdLife Europa.

 

– Flera medlemsstater utnyttjar den flexibilitet, som jordbrukspolitiken ger utrymme för, till att göra saker ännu värre. Att sätta en grön etikett, och därmed ge extra utbetalningar, på monokulturer av majs är uppriktigt sagt farsartat. Det gäller också när medlemsstater tillåter att bekämpningsmedel och gödselmedel sprutas på så kallade Ekologiska Fokusområden, säger Faustine Defossez på European Environmental Bureau, EEB.

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR