Nyheter

2011-09-21

Falsterbo Bird Show 2011 en stor framgång(1)

Ett av momenten i landskapen var att visualisera ett orrspel vilket det svenska laget klarade galant medan det danska laget genomförde ett tjäderspel med bland annat Kalles kaviar (!) i rekvisitan. Publiken stortrivdes givetvis. Den praktfulla prispokalen får nu tillbringa ett år i Sverige efter att ha varit ett år i Danmark. Foto PG Bentz, Sturnus

”Ett mycket lyckat arrangemang” – kommentarerna var samstämmiga från utställare, arrangörer och (viktigast) besökare. Alla hade trivts och var mycket nöjda. Det var andra året vi arrangerade Falsterbo Bird Show och vi hade lärt oss en del. Inte minst var själva utställningsområdet förtätat, och vi hade även flyttat in söndagens ”Bivråkens Dag” från Ljungen till arenan. Inträdesavgiften var också billigare – frivillig men minst en krona.
Drygt 3000 personer besökte Falsterbo Bird Show i strålande fint höstväder. Under fredagen och delar av lördagen var vädret även gynnsamt för fåglarna. På fredagen sågs bl.a. såväl större som mindre skrikörn och brun glada över området. Alla tre dagarna noterades även flera bivråkar, varav några kom på mycket njutbart håll.
I år hade evenemanget breddats, och även om fåglarna fortfarande stod i centrum, ägnades tid åt fjärilar, trollsländor, blommor och svampar. Det fanns också flera barnaktiviteter och naturligtvis ett restaurangtält.

Demonstration av ringmärkningen var ett mycket uppskattat inslag som också drog massor av folk. Särskilt barnen som fick klappa en levande fågel var fascinerade!
Precis som i fjol var ”online-skådningen” i fågelstudion ett publikdragande inslag. Uppe på en av läktarna stod en filmare och fångade in passerande fåglar som visades på storbild i ett av tälten. Med hjälp av en flyhänt tekniker vid ett mixerbord visades samtidigt tydliga stillbilder av de aktuella fåglarna på en skärm intill. Mycket instruktivt och mycket uppskattat.
De ca 20 föredragen spände över allt från miljöövervakning av fjärilar via ”Dags att kryssa heuglini” till fåglarnas kärleksliv. Genomgående var föredragstältet välbesatt trots att det stundtals var ganska varmt inne i tältet.
Flera tävlingar genomfördes. Redan på fredagkvällen var det final i Cybird, en fågelbestämningstävling som pågått på internet en längre tid. Fyra unga fågelskådare möttes framför var sin dataskärm där de skulle avgöra vilka arter som visade på totalt närmare 80 bilder. Klar och imponerande segrare blev Johannes Rydström från Växjö. Publiktävlingen, som omfattade hälften av bilderna, vanns av Anders Wirdheim.
En fototävling i tre klasser genomfördes också innan det blev dags för den sedan länge emotsedda landskampen i fågelskådning med Henrik Waldenström som tävlingsledare och Lars Jonsson samt Erik Mølgaard som domare. Efter en tävling som bjöd på såväl luriga frågor, svåra bilder, rester av döda fåglar och ett dramatiskt orrspel på scenen stod det svenska laget som klara segrare med 74–65.
Under söndagens delevenemang ”Bivråkens Dag” berättade Emma Ådahl om de framgångar som det skånska storkprojektet rönt på senare tid. Flera storkar har kunnat följas på sin flyttning ner genom Europa, och någon ända ner till södra Afrika. Så sent som på eftermiddagen 1 september, dvs. dagen före Falsterbo Bird Show, flyttade 18 vita storkar ut från Sverige via Falsterbonäset. Under Bivråkens Dag delades även priserna Årets Silvertärna och Årets Fågelskådare ut till Stina Thelander respektive Frida Johnsson.

 

Se fler bilder på FBS:s hemsida.

Johannes Rydström segrade överlägset i Cybirds SM i att känna igen fåglar på bild. Fina priser delades ut från Swarovski och Focus Nordic med flera. Foto Anders Wirdheim
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR