Nyheter

2013-01-14

Färggranna gråtrutar förbryllar(4)

Gammal gråtrut med kraftigt färgade ben och näbb, fotograferad i Halland under senhösten 2012. Foto: Mikael Nord

Under hösten och vintern har ett stort antal gråtrutar med ovanligt färgranna ben och näbb väckt berättigad uppmärksamhet. Det är framför allt längs västkusten som fåglarna setts, särskilt i norra halvan av Halland. Normalt skall gråtrutar vid denna tid på året ha blekt grårosa ben och en mattgul näbb, men dessa fåglar har haft kraftigt orange ben och ibland även en näbb som varit gulorange eller fylligt gul.

 

 

Bland fågelskådare har det spekulerats mycket kring orsakerna till dessa klara färger. Det handlar knappast om trutar från områden där benfärgen normalt är gul (t.ex. medelhavstrutar), utan det rör sig verkligen om gråtrutar av den form vi har på Skandinaviska halvön.

 

En fråga som väckts är om trutarna i fråga ätit något med rött färgämne och att detta slår igenom i färg på ben och näbb. Vi vet ju att fåglar som äter föda med starka färgämnen påverkas av dessa. Det gäller t.ex. flamingornas röda färg men också den rosa ton som kan ses hos flera måsarter. I de fallen handlar det om att fåglarnas föda till stor del utgörs av små kräftdjur. Om orsaken är någon liknande hos trutarna, är det kanske mest troligt att det handlar om norska gråtrutar som tidigare uppehållit sig kring de talrika norska laxodlingarna. I laxarnas foder tillsätts nämligen det röda färgämnet karoten, och det är möjligt att det är detta som slår igenom i trutarnas fylliga färger.

 

Hur som helst är företeelsen ny. Erfarna fågelskådare, som skådat trutar i västkustens hamnar under många år, har aldrig tidigare sett så många och så klart färgade gråtrutar som denna höst och vinter.

 

Anders Wirdheim

Även bland yngre gråtrutar, som normalt har gråaktiga ben och näbb, finns det individer där såväl ben som näbb lyser av orange färg. Foto: Mikael Nord
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR