Nyheter

2014-01-11

Fascinerande ögleflyttning hos gökar(6)

Gökens flyttningsresa till och från Centralafrika är betydligt mera komplicerad än vad man tidigare trott. Foto: John Larsen

 

En ny studie som genomförts i samarbete mellan svenska och danska forskare har visat att södra Skandinaviens gökar tillbringar vintern i regnskogsområden i västra Centralafrika. Men det mest fascinerande med studien är att den avslöjar att fåglarna väljer olika vägar till och från vinterkvarteren. Resan söderut går betydligt längre österut än resan norrut. Gökarnas flyttning är ett exempel på det som kallas ögleflyttning.

 

Under sydflyttningen stannar gökarna i Polen och Ungern för att lägga på sig bränsle inför den fortsatta resan. Därefter flyger de i ett svep över både Medelhavet och Sahara ner till södra Tchad, där de åter rastar en längre tid. Midvintern tillbringas så i västligaste Kongo-Kinshasa och norra Angola. När våren närmar sig återvänder de inte längs samma rutt utan drar västerut via Gabon och Kamerun till Elfenbenskusten och angränsande länder. Där stannar de en månad för att åter ladda upp inför en ny resa non-stop genom Sahara och över Medelhavet. Under våren rastar de därefter en kortare tid i Italien innan de återvänder till häckningsplatserna.

– De utnyttjar regntiderna både vid ner- och uppfärden, då det är gott om föda, säger Thomas Alerstam, professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet och en av ledarna för studien, till TT.

En sak som överraskat forskarna är att olika individer följer nästan identiska rutter och rastar på samma platser. Detta trots att gökarna normalt flyttar solitärt och att ungarna dessutom flyttar senare på säsongen än föräldrafåglarna och att de vuxit upp med helt andra arter. Detta tyder på att fåglarna har betydligt mera nedärvt om flyttningsresan än vad man tidigare trott.

 

– Vi har inte haft en susning om detta tidigare. Vi har inte vetat att gökarna finns i regnskogsbältet på vintern. Och det var en total överraskning att de flyger i smala korridorer i en vid båge över tropiska Afrika, säger Thomas Alerstam till TT.

Artikeln, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PloSOne, finns här: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0083515

(AW)

 

 

 

De gökar som studien bygger på hade alla satellitsändare, och sändarna avslöjar förvånansvärd samstämmighet när det gäller både resvägar och rastplatser. Karta: Mikkel Willemoes, Center for Makroøkologi, Evolution och Klima vid Københavns Universitet.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR