Nyheter

2015-01-14

Fingeravtryck kan avslöja faunakriminalitet(3)

Forskare har utvecklat en metod för att få fram identifierbara fingeravtryck från fågelfjädrar. Foto: University of Abertay

 

Forskare från Dundee i Skottland har kommit på en metod att säkra fingeravtryck från fåglar som misstänks ha blivit dödade illegalt. Fingeravtrycken kan komma att få betydelse i dessa normalt svårlösta fall. Resultaten presenterades nyligen i tidskriften Science and Justice och refereras av BBC.

 

Enligt den brittiska BirdLife-partnern RSPB finns det enbart från 2013 mer än 120 belagda fall i Storbritannien där rovfåglar blivit skjutna, fångade eller förgiftade. Problemet är betydande även i andra delar av Europa. Men det är samtidigt ytterst få förövare som avslöjas och kan ställas till svar. Förhoppningen är nu att den nya metoden ska kunna bidra till att fler fall kan lösas.

 

Det är ett forskarlag från University of Abertay i Dundee som har visat att fingeravtryck kan säkras från fjädrar med hjälp av ett fluorescerande pulver. När en fjäder behandlats med pulvret belyses den med laser och fingeravtrycket träder då tydligt fram mot bakgrunden. Avtrycket kan då också lätt fotograferas av och senare användas på samma vis som vid andra brottsutredningar.

 

Forskarlaget kunde ta fram identifierbara fingeravtryck från fjädrar på sex rovfågelarter av olika storlekar: Havsörn, kungsörn, ormvråk, röd glada, tornfalk och sparvhök. Bäst resultat fick man när vingpennor analyserades.

 

När man tidigare hittat döda rovfåglar har man varit begränsad till att i bästa fall kunna analysera dödsorsaken. Nu kan det alltså även bli möjligt att se om någon hanterat den döda fågeln och eventuellt även identifiera denna person.

 

I ett annat försök kunde man få fram identifierbara fingeravtryck även från ägg. I de fallen användes ett svart magnetiskt pulver.

 

En sammanfattning av den vetenskapliga artikeln i Science and Justice finns här: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1355030614001695

 

(AW)

Även när det gäller fingeravtryck på ägg kan man nu få fram tillräckligt bra bilder för en identifikation. På bilden ett avtryck på ett kungsörnsägg. Foto: University of Abertay
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR