Nyheter

2015-06-15

Fläcksjön fick kejserligt besök(1)

Prinsessan Takamado är en hängiven fågelfotograf och dessutom hederspresident i BirdLife International. Foto: Daniel Green

 

När den japanska prinsessan Takamado besökte Sverige för att delta i prinsbröllopet under helgen, passade hon på att smita iväg några timmar för att ägna sig åt sin egen passion: fågelskådning och fågelfotografering.

 

Klockan 03:00 på fredagsmorgonen anlände två mörka säpo-bilar med mörktonade rutor till Västerås. Prinsessan ledsagades av två säkerhetspoliser, sin personlige assistent och en tjänsteman från japanska ambassaden i Stockholm. Målet var Svartådalen och en safaritur i skogen för att se fåglar och djur i den tidiga gryningen. Guider under turen var Fågelvännens redaktör Daniel Green tillsammans med Lars Karlsson från Birdsafarisweden samt naturfotografen och journalisten Henrik Ekman.

 

Det viktiga för prinsessan Takamado var dock helt klart fåglarna. Särskilt svarttärnorna i Fläcksjön tilldrog sig uppmärksamhet. Under ett par timmars båt-exkursion i öppen eka med elmotor fick hon nära möten med cirka 50 svarttärnor bland blommande gula svärdsliljor. Vädret var det bästa tänkbara med endast lätta molnslöjor, sol och vindstilla. Årtor, fiskgjusar och två svartsnäppor visade också upp sig. Andra arter som prinsessan ägnade grundlig omsorg att fotografera var enkelbeckasin, buskskvätta och törnsångare.

 

Prinsessan Takamado är känd för sitt engagemang i fågelfrågor och är heders-president i Birdlife International. Hennes fågelfoton håller mycket hög klass, hon har regelbundet utställningar och har även gett ut (minst) en fotobok.

 

För två år sedan, i samband med att annat bröllop inom det svenska kungahuset, besökte prinsessan Takamado Fysingen utanför Stockholm, där hon guidades av Tomas Viktor från Stockholms Ornitologiska Förening.

 

Exkursionsteamet vid Fläcksjön i Västmanland. Från vänster Henrik Ekman, prinsessan Takamado, Daniel Green och Lars Karlsson.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR