Nyheter

2015-07-08

Flaket – en film baserad på påsktragedin vid Bjuröklubb(5)

Denna bild togs två veckor före den ödesdigra påskdagsmorgonen 1976. Den visar den öppna isråken utanför Bjuröklubb med Sven-Åke Backman (som omkom i olyckan) längst till höger, en vinterskrudad Kjell Wallin, som spanar ut över isråken, till vänster och Bert Wiklund i mitten. Foto: Urban Grenmyr

 

Ikväll 8 juli visar SVT filmen ”Flaket” klockan 21:45–22:30. Filmen baseras på en verklig händelse som inträffade tidigt på morgonen påskdagen, 18 april 1976. Då omkom två mycket aktiva fågelskådare från Skellefteå på isen utanför Bjuröklubb i samband med att vädret plötsligt och oväntat slog om. Händelsen satte djupa spår hos fågelskådarna i hela Västerbotten.

 

Det aktuella året var våren ovanligt sen, och isen låg tjock utanför Västerbottenskusten. Men vid Bjuröklubb hade det bildats en råk, och i den fanns det sjöfåglar av olika slag. Två veckor före olyckan hade fyra Västerbottenskådare gjort en lyckad tur ut till råken, så det var säkert med förväntan som de båda fågelskådarna Sven-Åke Backman och Tage Liljegren gav sig iväg mitt i natten i Sven-Åkes vita Volvo Amazon.

 

De båda hade troligen inte räknat med det plötsliga väderomslag som kom samma natt, men medan vinden ökade fortsatte de sin färd mot målet. I boken Västerbottens fåglar berättas att de båda, när de parkerat bilen nära Grundskatan sydost om Bjuröklubb, ”spände på sig sina skidor, tog på sig ryggsäckarna och begav sig ut mot stranden i den ännu djupa snön.” Texten fortsätter:

 

”Därefter vet vi att de sökte lä bakom en isvall vid stranden, där deras skidor, välpackade ryggsäckar med fikat intakt samt kikare senare återfanns. Dock saknades skidstavarna och detta tillsammans med att kikarna lämnades kvar på den vindskyddade platsen talar för att de begivit sig ut på en kortare rekognosceringstur med stavar i händerna för att sondera isens beskaffenhet. Hade de siktat på den befintliga iskanten skulle förstås kikarna ha följt med. Ingen ornitolog ger sig iväg för att utforska fågellivet med obeväpnat öga. Spåren efter dem slutade på ett isflak vid stranden. Vi vet att stormen snabbt rev upp isen som förintades på nolltid. Resten blir spekulationer.”

 

Enligt en sommarstugeägare på platsen låg isen fortfarande kvar klockan halv fem på morgonen, men tre timmar senare var isen helt borta. Det fanns då ingen is så långt ögat kunde se. Denna kraftiga och plötsliga förändring orsakades av mycket starka nordvästliga vindar. Väderobservatören vid Bjuröklubbs fyr mätte vindstyrkor på 28–29 meter per sekund under morgonen.

 

Kvarlevorna efter Sven-Åke och Tage påträffades aldrig. Eftersom de båda var erfarna naturmänniskor och dessutom ensamstående saknades de inte förrän två dagar efter olyckan. Ett massivt räddningspådrag drogs igång, men det avbröts efter tolv timmar.

 

Sven-Åke Backman blev 30 år och Tage Liljegren 29. 

 

(AW)

 

Källor:

Olsson, C. & Wiklund, J. 1999. Västerbottens fåglar, Umeå

Urban Grenmyr, muntl.

 


 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR