Nyheter

2015-05-08

Fler tips från artportal-supporten(1)

Nu, när den värsta frustrationen eller glädjen över allt nytt som finns i Artportalen lagt sig något, är det dags att slipa lite på Artportalskunskaperna. Här kommer ett par tips för oss fågelskådare som kan underlätta.

 

Rapportformuläret
För många känns nog formuläret knöligt i starten. Det är ganska många fält att ha koll på och det kan upplevas snårigt att hitta rätt lokal. Dessutom är det en hel del som inte kommit igång fullt ut än på grund av den tid det tar att koppla fynd från Svalan. Dock, efter lite träning och inställningar så går det smidigt. Som jag tipsade om i mitt förra inlägg så är det bra att först ställa in Artgrupp – Fåglar under Mina sidor och Min profil.

 

Välja lokal
Att välja lokal att rapportera från är enkelt. Du kan leta dig fram på kartan (notera att du kan förstora kartan när du letar genom att klicka på ”Visa stor karta”). När du hittat din lokal så är det bara att klicka på den och sedan börja rapportera. Har du varit runt på en större fågellokal som har dellokaler är det bara att klicka på dellokalen i kartan varje gång du vill byta. Mycket enkelt. Du kan även söka dig fram till lokaler via ”Sök fyndplats” ovan kartan. Skriv in namnet och klicka på den länk som dyker upp under sökningen. Under favoriter ligger de lokaler som du angett som favoritlokaler i Svalan. Rulla på och klicka.

 

Du har även en flik till ”Mina fyndplatser” där de som du själv skapat kommer att finnas. Vill du ändra en lokal (byta namn eller flytta punkten) gör du det bäst under ”Mina sidor” och ”Fyndplatser”.

 

En lite varning kan vara på sin plats. Skapa inte egna fyndplatser där det redan finns en allmän. Det är alltid mycket bättre att använda befintliga lokaler. Rrk (de regionala rapportkommittéerna) kommer löpande att slå samman privata lokaler med allmänna för att det inte skall bli totalt kaos i lokallistor m.m. Jag hoppas att du har koll på att du kan byta kartlager genom att klicka på symbolen längst upp till höger i kartbilden.

 

Snabbrapportering
Så till det bästa: Det går fortare att rapportera med det nya formuläret. Ja, det är faktiskt så – jag har testat. Inte i början, men när man väl lärt sig knepen. När du valt lokal går du till att välja art. Om du ställt in fåglar som artgrupp så är det bara att skriva de första tre bokstäverna i artnamnet. Så fort rätt namn dyker upp i listan så klicka på returtangenten. Därefter sätter du datum och tid, skriver in antal och klickar på spara. Lite knöligt kanske, men det är nu som det blir lätt.

 

Har du fler arter du skall rapportera så är detta ett enkelt flöde:

Artnamn – "returtangenten” – antal – retur, artnamn – retur – antal – retur osv. Det går riktigt snabbt att rapportera många arter från samma lokal. Dessutom: Om man rört sig runt mellan olika lokaler, så bara klickar man på ny lokal i kartan och sedan är det bara artnamn – retur – antal – retur så är det sparat och klart. Därefter återstår att granska fynden och publicera dem.

 

Artportalens support hjälper gärna till support@artportalen.se

 

Vi ses på Artportalen
Lennart Carlsson
  

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR