Nyheter

2014-08-29

Följ Archies väg mot vinterkvarteren(5)

Kartan visar Archies väg under de två veckor som gått sedan han lämnade häckningsplatsen utanför Umeå. Han har tagit god tid på sig, och nu ska det bli spännande att se vilken väg han väljer ut mot de stora havsvidderna.

 

Två veckor sedan han lämnade häckningsön utanför Umeå befinner sig kustlabben Archie nu utanför Öland. Det visar signaler från den solcellsdrivna satellitsändare han bär i en sele över ryggen. Archie är faktiskt en del av satsningen på Umeå som kulturhuvudstad 2014, och han är den andra långflyttande fågel-ambassadören som genom sin flyttningsresa kopplar samman olika länder och kulturer. Det ska bli mycket spännande att följa hans fortsatta resa.

 

Av de få ringmärkningsåterfynden att döma, övervintrar Nordeuropas kustlabbar i Atlanten mellan Sydamerika och Afrika, men vi vet inte idag längs vilken eller vilka vägar som flyttningsresan går. I det fallet kommer Archie att kunna ge mycket värdefull information. Redan nu, när han bara varit på resa i två veckor, har han överraskat en del.

 

– Ja, han började med att flyga söderut längs finska kusten och inte längs svenska, säger Per Hansson från Umedeltats fältstation som står bakom projektet.

 

– Därefter fortsatte han till yttre delarna av Stockholms skärgård, men sedan har han tagit det lugnare och långsamt förflyttat sig söderut via den yttre delen av Finska viken, den baltiska kusten och Midsjöbankarna i Östersjön. Den senaste signalen kom från en plats strax utanför sydöstra Öland.

 

Archie är en hanne och han tillhör den i Östersjön ganska ovanliga ljusa färgmorfen. Han häckade i år på en ö utanför Umeå och fick av allt att döma en unge på vingarna. Den solcellsdrivna sändaren sattes på den 30 juni, och redan under häckningstiden överraskade han eftersom sändaren visade att han gjorde flera födosöksturer över Norra Kvarken till den finska kusten.

 

Nu ska det bli spännande att se vilken väg Archie tar när han omsider lämnar Östersjön. Kommer han att korsa södra Sverige på väg mot Kattegatt och senare Nordsjön, eller ger han sig ut på en lång resa över den europeiska kontinenten? Det är känt att kustlabbar regelbundet gör sådana långresor över land. Det kan också nämnas att Archie bär en blå färgring runt sitt ena ben, men att kunna urskilja färgringar på kustlabbar är inte lätt eftersom avstånden ofta är långa.

 

Vi har tidigare skrivit om silltruten Laura, som var den första av kulturhuvudstadens bevingade ambassadörer. Även hon fick sin sändare på en ö utanför Umeå, och flög förra sensommaren söderut genom Östersjön längs en rutt som påminner mycket om Archies. Efter att ha lämnat Östersjön for Laura över land till Svarta havet och sedan åter över land till östra Medelhavet. Där rastade hon en tid på en strand i Israel för att sedan fortsätta söderut till stranden av Röda havet. Den 16 september förra året anlände hon till ett område på gränsen mellan Saudiarabien och Jemen. I det området tillbringade hon hela vinterhalvåret fram till den 11 april i år, då hennes sändare slutade fungera. Vad som hänt Laura efter det vet man inte.

 

Fågelprojektet inom kulturhuvudstadsåret kallas Birds Inspire, och man kan följa både projektet och de enskilda fåglarna via Birds Inspire på Facebook.

 

Om någon händelsevis funderar över Archies namn, beror det på att kustlabben kallas Arctic Skua på engelska. 

 

(AW)

Archie är en kustlabb av den ljusa färgmorfen. Denna färgvariant är ganska ovanlig i Östersjö-området, där de flesta kustlabbar är av mörk morf. Nu är Archie så sakta på väg söderut genom Östersjön. Foto: John Larsen
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR