Nyheter

2014-10-14

Följ fjällvråkarnas flyttning!(5)

Fjällvråk, gammal hanne. Hos de gamla hannarna är i regel bröstet mörkare än buken och stjärten har ett eller flera tunna mörka band innanför det breda ändbandet. Hos denna individ är de båda yttre stjärtpennorna växande. Foto: John Larsen

 

Veckans fågel här på BirdLife Sveriges web, fjällvråken, är årets fågel i vårt grannland Norge. Sedan förra året bedrivs där ett projekt som syftar till att mera i detalj kartlägga fjällvråkarnas flyttningsvägar och övervintringsområden. Förra året försågs tre honor med satellitsändare, och i år har ytterligare två honor och en hanne försetts med sändare. Resultatet så här långt kan sägas vara ganska väntat: Fjällvråkarnas vinterkvarter finns framför allt i östra Europa.

 

De tre fåglar som försågs med sändare förra året var alla honor. Två av dem kom från trakten av Trondheim och en från nordligaste Norge. De båda förstnämnda flyttade via södra Sverige till östra Europa och tillbringade vintern delvis kringströvande i Polen, Ukraina och Vitryssland. Den från Nordnorge övervintrade däremot i Sörmland i Sverige. I år har ytterligare två honor från Nordnorge fått sändare liksom en hanne från Trondheimstrakten.

 

Så här i mitten av oktober har fåglarna börjat röra på sig, och mest oväntat är kanske att en av honorna från Nordnorge dragit iväg långt österut. I söndags, den 12 oktober, befann den sig på tundran på den nordöstra delen av Kolahalvön i Ryssland. Att döma av kartan har även en av honorna från Trondheimstrakten gjort en märklig resa. Den 1 oktober befann hon sig i Småland efter att ha dragit söderut i slutet av september. Men därefter verkar hon ha återvänt norrut och ska enligt signalerna från sändaren den 9 oktober åter ha varit i närheten av den plats söder om Trondheim, där hon infångades i juni förra året.

 

Följ de sex fjällvråkarnas rörelser via BirdLife Norges hemsida:

http://birdlifedata.no/forskning/fjellvaak-satellitt.php

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR