Nyheter

2012-09-20

Förundersökning om förgiftade pilgrimsfalkar läggs ner

Två av de tre döda ungarna påträffades nära bolådan uppe på Kristianstads vattentorn. Trots att analyser visar att falkarna blivit medvetet förgiftade, lägger åklagaren ner utredningen. Foto: Hans Cronert

Kammaråklagare Lars Magnusson har lagt ner brottsutredningen kring pilgrimsfalkarna vid Kristianstads vattentorn. I beslutet skriver han att det inte går att bevisa vem som förgiftat dem.

 

I somras hittades fyra av Kristianstads pilgrimsfalkar döda. Det var tre av fyra ungar samt hannen i paret som hittades döda. Den fjärde ungen och honan har inte setts till sedan dess och är förmodligen också döda. Polisen startade en utredning och falkarna skickades till ett laboratorium i USA för analys. Resultatet av denna visade att falkarna dött av ett giftigt ämne.

I förra veckan tog Lars Magnusson över utredningen och skärpte samtidigt brottsrubriceringen till grovt jaktbrott, eftersom det handlar om en plågsam död och ett sällsynt vilt. Men efter bara några dagar, i måndags, beslutade han att lägga ner utredningen. Motiveringen är att det på det utredningsmaterial som samlats in inte går att bevisa vem eller vilka som har begått gärningen.

Kammaråklagaren slår fast att det är klart att pilgrimsfalkarna dött av förgiftning, men oklart hur de förgiftats. Han skriver att ytterligare utredning inte kan antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.

– Det är mycket olyckligt att man bedömer att man inte kan gå vidare med utredningen. Förgiftning av rovfåglar är ett allvarligt brott och ett nytt fenomen i Sverige. Det finns rapporter om medveten förgiftning av falkar i Österrike, England och Skottland de senaste åren, säger Sven-Erik Magnusson från Kristianstads vattenrike.


 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR