Nyheter

2012-09-04

Gåsgamen Oštro tillbaka i Kroatien

En liten av den mottagningskommitté som mötte gåsgamen Oštro när den återvände till Kroatien. Foto: Sofie Jonasson

Nu är gåsgamen Oštro tillbaka där den hör hemma – i Kroatien. Gamen påträffades i ett fårstall norr om Göteborg i somras efter att först ha setts i nordligaste Halland. Då var den kraftigt undernärd men fortfarande alert. Bl.a. gav den fårägaren ett kraftigt bett i handen i samband med infångandet.

Gamen fördes till Fågelcentralen i Kungälv där man kunde konstatera att den var ringmärkt i Kroatien samt att den enbart vägde 5,4 kg mot normala 7–13 kg. Det visade sig senare att gamen ingick i ett kroatiskt projekt som syftar till att få tillbaka en livskraftig population i övärlden längs Adriatiska havet. 

Gamen ringmärktes som bounge 2011 men gav sig sedan av någon anledning ut på en långresa som omsider förde den till Sverige. Här utgjorde den det enbart tredje fyndet av gåsgam i landet. Eftersom det bara var några få aktiva fågelskådare som fick se gamen i det vilda, var det många som hoppades att den, efter rehabilitering, skulle släppas i Sverige. Det var förvisso ett synnerligen eftertraktat kryss som hägrade. Men efter kontakter med det kroatiska projektet beslöts det att gamen skulle återbördas till hemlandet med flygtransport.

Det var dock lättare sagt än gjort, och det krävdes många och omständiga byråkratiska turer, innefattande både svenska och kroatiska myndigheter. 

Men så i tisdags i förra veckan (28 aug) avreste gåsgamen Oštro i en stor låda. Med på resan var två personer från Fågelcentralen – som knappast anade vilken uppståndelse de skulle mötas av. Det visade sig nämligen att plattan på flygplatsen i Kroatien var full av folk, framför allt från massmedia, och att där även fanns en officiell mottagningskommitté med vice miljöministern i spetsen. Det var som när en populär idrottare kommer hem efter att ha tagit guld i OS.

Nu har Oštro fått hämta sig några dagar och meningen är att den skall släppas fri senare denna vecka. Goran Sušic, som är eldsjälen i gåsgamsprojektet, hoppas att gamen då skall vara försedd med en satellitsändare, men problemet är att den enda sändaren som är tillgänglig är trasig och att pengar till reparation eller nyanskaffning saknas.


Anders Wirdheim


Den som händelsevis kan läsa kroatiska kan hitta mera information i kroatiska massmedia:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/bjeloglavi-sup-ostro-avionom-stize-u-zagreb.html

http://www.24sata.hr/zanimljivosti/sup-ostro-letio-do-svedske-pa-se-kuci-vratio-zrakoplovom-279198

Oštro tar igen sig efter en ny flygtur genom Europa, denna gång dock inte för egen maskin. Foto: Sofie Jonasson
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR