Nyheter

2012-12-23

God Jul och Gott Nytt År önskas SOFnets alla besökare(3)

Hökuggla från frostig svensk vinterhorisont. Foto Thomas Lundqvist.

Denna jul- och nyårshälsning från SOF skrivs från en ”högnordisk” horisont; norr om Sverige i Tromsö där solen inte går upp men där himlen under några timmar mitt på dagen färgas apelsingul längs horisonten i söder. Om det är molnigt har man ingen nytta av kikaren! Men det är ändå slående hur många fåglar som härdar ut och övervintrar så här långt norr ut. Sidensvansflockar syns lite här och där, kråkor, skator och korpar syns också och efter en fjällsida lockar tallbitar och en hökuggla spanar efter byten i det isfrusna landskapet. Skärsnäppor finns i stora flockar i Tromsö hamn och bland ejderflockarna i hamnen syns några mindre flockar av praktejder – nästan uteslutande hanar.

 

Men det stora just nu är invasionen av knölvalar och späckhuggare som visar sig långt in i fjordarna. Vid varenda parkeringsficka efter fjordarna står bilar tätt parkerade. Tromsöborna vallfärdar för att skåda de mäktiga djuren. Det rör sig om enligt uppgift om över hundra knölvalar och åtminstone ett 30-tal späckhuggare. Valarna har lockats till fjordarna av enorma mängder av sill som finns i området. Det är så mycket sill så att syrenivån sjunkit så att laxar dör i laxodlingarna! Givetvis attraherar sillen gråtrutar, som finns i tusentals, tillsammans med färre havstrutar men ganska många tordmular.

 

En fågelskådare har aldrig tråkigt. Vart man än kommer finns det fåglar att titta på och bry sig om. Det försöker vi spegla i stort och smått på vår hemsida SOFnet. Under det gångna året hade vi som målsättning att i snitt ha åtminstone en nyhetsnotis per dag hemsidan SOFnet. Nu lyckades vi inte riktigt men den som följt med har kunnat läsa närmare 300 notiser under året. Målsättningen sänks givetvis inte inför 2013 utan här på SOFnet kan du vare sig du är medlem eller bara intresserad följa med i både viktiga fågelskyddsfrågor och bli uppdaterad på andra intressanta fågelhändelser.

 

Putsa nu kikaren inför ett nytt spännande fågelår. Närmast står vår fågelbordsräkning ”Vinterfåglar Inpå Knuten” i slutet av januari.

 

Anders L, SOFnet

Knölvalar i Kaldfjorden väster om Tromsö 23.12. Foto Björn Lundquist
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR