Nyheter

2013-09-11

Gör något åt ortolansparvjakten, Herr president!(4)

Fågelskyddare från den franska BirdLife-partnern LPO släppte i fjol ut ett stort antal fångade ortolansparvar i Les Landes, vilket dokumenterades av ett team från den statliga TV:n. Den illegala jakten fortsätter dock i till synes oförminskad omfattning. Foto: Jan Sondell

I ett brev riktat direkt till Frankrikes president begär Sveriges Ornitologiska Förening att presidenten måste göra något åt den omfattande men illegala jakten på ortolansparvar. Denna bedrivs framför allt i sydvästra Frankrike i ett område som passeras av en stor del av Europas ortolansparvar under flyttningen. Bakom jakten finns gamla traditioner, men dessa måste nu brytas eftersom arten minskat kraftigt i hela norra Europa.

 

Så här lyder brevet i svensk översättning:

 

”Herr president,

Just nu flyttar stora mängder ortolansparvar genom Frankrike. Men dessa fåglar blir färre och färre år från år. I de skandinaviska länderna har ortolansparven minskat mycket kraftigt i antal under de senaste decennierna och arten har försvunnit helt från stora områden.

Det finns säkert flera olika faktorer bakom denna minskning, men den omfattande jakt som fortfarande bedrivs i sydvästra Frankrike är sannolikt en av de viktigaste. Denna jakt är så mycket mera stötande eftersom ortolansparven har ett starkt skydd inom EU, och fågeln är fredad även i Frankrike.

Vi begär nu att ni Herr president tar krafttag för att komma tillrätta med den omfattande och olagliga jakten på ortolansparv i Frankrike.”

 

Samtidigt skriver den brittiska tidningen The Guardian att fransk polis ser mellan fingrarna och snarare skyddar de illegala jägarna. Det är fågelskyddsorganisationen Committee Against Bird Slaughter (CABS) som lämnat in en officiell protest sedan fransk polis avvisat sju personer från landskapet Les Landes. De sju ingick i en grupp volontärer, bestående av såväl forskare som amatörer, som arbetade med att kartlägga och hindra den illegala jakten. Polisen grep de sju och körde iväg med dem, bara för att släppa dem när man passerat in över gränsen till nästa landskap. Enligt CABS har polisen inte framfört några anklagelser gällande brott mot gruppen. Polisens egen förklaring är att de sju kördes iväg för deras egen säkerhets skull. Gruppens vistelse i Les Landes hade varat så länge att den börjat provocera lokalbefolkningen, sa en talesman för den lokala polisen.

 

Mer om den franska polisens avvisning av fågelskyddarna kan läsas här:

http://www.komitee.de/en/actions-and-projects/france/bird-trapping/south-france-ortolan-bunting/pr-ortolan-bunting-092013

 

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR