Nyheter

2013-01-17

Gråspett – udda gäst på fågelmatningen(4)

Gråspetten äter gärna talg och annat fett, t.ex. margarin som bretts ut på en trädstam (här garnerat med solrosfrön för mesar). Foto©: Stefan Oscarsson/N

Medan vi laddar upp inför årets upplaga av Vinterfåglar Inpå Knuten sista helgen i januari skall vi presentera några lite mera udda gäster på våra fågelmatningar. Först ut är gråspetten, en hackspett som gärna äter talg och annat fett. Men det är i princip enbart norr om Mälardalen som man har chans att få besök av en gråspett. Med undantag för några spridda förekomster i nordligaste Västergötland och Dalsland saknas gråspetten i Götaland.

 

 

Gråspetten är både släkt med och lik den mera välkända gröngölingen. Likt gröngölingen lever den sommartid till stor del på marken (varför skulle den annars vara grön?), där den bl.a. äter myror. Men vintertid har den andra matvanor, och redan Erik Rosenberg på 1950-talet kände till att den gärna kom fram till fågelmatningar. Men skall man som fågelmatare ha framgång med gråspetten, gäller det alltså att ha laddat med talg eller annat fett, t.ex. ett tjockt lager margarin utbrett på en trädstam.

 

Länge ansågs gråspetten vara en av våra ovanligaste häckfåglar, men under slutet av 1900-talet skedde en ganska betydande beståndstillväxt. Det nuvarande beståndet uppskattas till ca 1900 par med spridning från nordvästra Götaland och Mälardalen norrut till Norrbotten och Lappland. Det tätaste beståndet finns i Hälsingland – det landskapet hyser en dryg tredjedel av landets gråspettar.

 

Det är främst under vintern man har chans att träffa på gråspetten – och då framför allt vid fågelmatningar. Under häckningstid lever den ett ganska undanskymt liv och gör inte mycket väsen av sig. Främst under tidig vår kan man dock höra dess läte: kly kly kly kly kly, mer vekt och melodiskt än gröngölingen och liksom borttonande mot slutet, enligt Erik Rosenberg i boken ”Fåglar i Sverige”.

 

Anders Wirdheim

Honan och hannen hos gråspetten skiljs åt genom att hannen har en röd fläck i pannan. Honan saknar denna fläck. Foto©:www.tomaslundquist.com
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR