Nyheter

2014-03-10

Grönsiska – veckans fågel (2)

Gröniskans hanne är nästan mera gul än grön. Lägg märke till den spetsiga näbben som är väl lämpad att pilla ut frön med. Foto: Anders Wirdheim

 

Allt fler fortsätter mata fåglar när vintern tagit slut. Många matar faktiskt numera året runt. Och varför inte? Även om det finns de som har invändningar mot detta, t.ex. att fågelungar får sämre kost, tror jag inte att det skadar. Det är nog snarare tvärtom, vilket jag själv tycker mig ha upplevt under kyliga och regniga vårdagar. Då är det gott om fåglar runt matningen, vilket antyder att de har svårt att hitta mera naturlig föda. Dessutom bjuder fortsatt matning ofta på roliga och lite udda fågelupplevelser.

 

Förra året hittades Sveriges första spanska sparv på en fågelmatning i Småland i mitten av maj månad. Om inte tomtägarna fortsatt mata, skulle denna godbit kanske ha passerat obemärkt förbi. Själv har jag inga sådana tungviktare att komma med men väl en massa siskor. Den senaste veckan har min trädgård i Halmstad fullkomligt kryllat av både grönsiskor och gråsiskor. Det har handlat om mer än hundra grönsiskor och några tiotal gråsiskor. Så här på vårkanten sjunger dessutom grönsiskorna intensivt. Det är härligt!

 

Det som bjuds i fröautomaterna är en blandning av skalade solrosfrön och jordnötter. De förstnämnda är mest populära, men grönsiskorna äter även av jordnötterna. Fördelen med dessa båda frösorter är att det inte blir något spill alls. Visst är både skalat solrosfrö och jordnötter ganska dyrt, men räknat i effektiv fågelmat, blir det nog dyrare att köpa så kallad vildfågelblandning. Med sådan i fröautomaten hamnar det allra mesta på marken och blir på sin höjd mat åt mössen under natten.

 

Grönsiskorna är nu på väg norrut, och just denna vår kanske även österut. I höstas kom det nämligen stora mängder grönsiskor via Finland till Sverige, sannolikt från häckningsområden i Ryssland. Likt korsnäbbar och större hackspettar hade de haft en bra häckningssäsong i den ryska taigan medan det ännu var gott om granfrön under vår och försommar. När sedan kottarnas frön spreds för vinden under en varm sommar, blev det svårt för de stora fågelkullarna att hitta tillräckligt med föda, och till slut var utvandring det enda alternativet.

 

Grönsiskan lever under häckningstid till stor del av granfrön, men ungarna föds i viss mån även upp på insektslarver. Så är det faktiskt med de allra flesta småfåglar som vi betraktar som fröätare. Ungarna behöver en mera allsidig kost, och framför allt behöver de animalisk föda. Detta skulle ju kunna tolkas som att det är fel att mata med frön sommartid, men min erfarenhet är att de talgoxar och blåmesar jag har i min trädgård fortsätter mata sina ungar med larver trots att fröautomaten är välfylld. Det är som att fågelföräldrarna instinktivt vet vad ungarna behöver.

 

Tittar man närmare på en grönsiskas näbb, ser man att den är utformad som ett verktyg för att pilla ut frön ur trånga skrymslen. Förutom granfrön äter grönsiskorna gärna frön från alar, särskilt vintertid. Dessa frön sitter också i kottar, skyddade av ganska hårda fjäll. Likt många andra finkar äter grönsiskorna också frön från olika örter med vinterståndare.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR