Nyheter

2015-06-08

Håll reda på dina fågelholkar med hjälp av Holkwebben!(1)

Holkwebben är precis som Vinterfåglar Inpå Knuten ett så kallat Citizen Science-projekt. Det är ett verktyg där intresserad allmänhet och givetvis medlemmar kan registrera sina fågelholkar och följa dem genom åren.

 

Samtidigt ska förhoppningsvis många användare kunna ge fågelforskningen viktig information om våra holkhäckande fåglar. Att systemet är både till nytta och glädje för den enskilda Holkwebbaren är en bonus! Givetvis är Holkwebben en gratisfunktion.

 

Med hjälp av Holkwebben kan du hålla reda på vilka fåglar som finns i dina holkar, och du hjälper alltså samtidigt till att samla in värdefull information. Det vi presenterar nu är en betaversion, men all data som registreras kommer att finnas kvar. Eftersom det är en betaversion är vi både intresserade av att få feedback på själva lösningen och att få in data i databasen. Vi hoppas därför att Holkwebben även ska kunna bli ett verktyg för redan befintliga holkprojekt.

 

Holkwebben har två delar. Den enkla delen är en rapportfunktion där du utgår från din tomt med alla dina fågelholkar som du vill ha koll på. Förutsättningen är att holkarna i huvudsak finns i närheten av en adress som kan koordinatsättas. Du registrerar hur många tomma holkar du har och hur många häckningar av respektive art som finns i holkarna varje år.

 

I den mer ”avancerade” delen, ”Mina holkar”, registrerar du först in holk för holk. För att det ska fungera, krävs att man skaffar ett personligt id som holkarna knyts till. Därefter rapporterar du givetvis vilka holkar som har fått bosättare. Dessutom kan du knyta händelser till dina holkar (första besök, ungar hörda, ungar utflugna, vinterförråd exempelvis). På så sätt kan du jämföra och följa dina bosättare år efter år.

 

”Mina holkar” är den del av Holkwebben som kan användas av olika separata holkprojekt eftersom varje enskild holk kan koordinatsättas. (Du som är engagerad i ett holkprojekt kan få hjälp att flytta data till Holkwebben).

 

Vi smygstartar nu i början av juni med en betaversion av Holkwebben för att få feedback, tankar, förslag på statistik och idéer etc. Berätta gärna om Holkwebben för andra. Använd den också själv, och du behöver inte ha en egen trädgård utan du kan koordinatsätta de holkar du vill följa var som helst. E-posta synpunkter, frågor och förslag eller om du vill ha hjälp att flytta data till alt@birdlife.se.

 

Här finner du Holkwebben: http://www.birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/holkwebben/

 

Anders Lundquist

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR