Nyheter

2011-12-12

Havsfåglar far illa i blåsten(2)

Denna unga tretåiga mås mötte sitt öde i Bohuslän. Förmodligen har den blåst in i buskarna och varit för utmattad för att kunna ta sig loss. Foto Ronny Malm

Den senaste tidens ihärdiga blåsande har fört in stora mängder havsfåglar mot den svenska västkusten, och det räcker inte med det; Även i inlandet har det setts havsfåglar i en omfattning som nästan saknar motstycke. Bl.a. hittades en stormsvala vid Hästholmens hamn i södra Vättern lördagen 10 december, och i norra Vänern uppträdde tretåig mås i flockar.
Naturligtvis har många fågelskådare varit ute och njutit av havsfåglar över stormiga vatten. Det har t.ex. noterats rekordantal av brednäbbad simsnäppa, och det har setts ovanligt många bredstjärtade labbar för att vara så sent på året.
Men medaljen har tyvärr en baksida. Många av fåglarna är i mycket dålig kondition. Orsaken till detta är sannolikt att de fått kämpa länge i det hårda vädret och inte haft tillräckliga möjligheter att söka föda. Det har nu blåst hårt ute över Nordatlanten i ett par veckor.
En parallell till den senaste perioden är "havsfågelhösten" i september 1997. Även då blåste det länge och ihärdigt, och även då hittades många döda eller döende havsfåglar i södra och mellersta Sverige. Analyser av de fåglarna visade att de genomgående var mycket magra och att de dessutom ofta hade förhöjda mängder av inälvsparasiter. Troligen var det då svält som ledde till att fåglarnas immunförsvar inte "orkade" stå emot parasiterna.
Många medtagna fåglar har de senaste dagarna tagits om hand och fraktats iväg till lämpligare miljöer. Det gäller exempelvis en alkekung som hittades i skogen ca 20 km öster om Varberg. Den fick åka bil tillbaka till havet och släpptes i Varbergs hamn.
Erfarenheterna säger dock att en mycket stor andel av de havsfåglar som låter sig vinddrivas in över land är så försvagade att de inte kan repa sig.
Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR