Nyheter

2014-03-14

Havsörnen tränger sig på!(2)

Havsörnshonan på boet på Falsterbonäset. Bilden är tagen genom tubkikare på mer än 600 meters avstånd. Foto: Björn Malmhagen.

 

För bara några årtionden sedan ansågs havsörnen stå nära utrotningens gräns i Sverige. De få par som fanns kvar hade usel häckningsframgång och framtiden såg mycket dyster ut. Men tack vare idogt arbete av många och på många olika plan kunde trenden vändas till framgång. Under senare tid har havsörnen expanderat och etablerat sig på många platser där den varit försvunnen sedan länge. Men frågan är om inte detta par tar priset. Det är nästan att man kan säga att de tränger sig på. Igår kväll kom detta pressmeddelande från Falsterbo fågelstation och Skånes Ornitologiska Förening:

 

Sedan drygt ett år har ett havsörnspar haft fast tillhåll på Falsterbonäset. Fåglarna har setts i spelflykt över Skanörs ljung och har flugit runt med bomaterial i klorna. De visade alltså tecken på att vilja bosätta sig på Näset. Nu har de bestämt sig och i april väntas tillökning.

 

Under de senaste decennierna har havsörnen ökat i antal i hela landet. Detta beror på lägre halter av miljögifter i dess föda, omfattande vinterutfodring och minskad förföljelse. Även Skåne har fått ta del av artens expansion och i fjol häckade 25 par i landskapet.

 

Varje höst passerar åtskilliga havsörnar Falsterbo under sin flyttning mot ett behagligare vinterklimat. Men några dröjer sig alltid kvar och övervintrar på Falsterbonäset. Här finner de gott om föda bland de tusentals änder, gäss och svanar som uppehåller sig längs kusterna. Ofta är det yngre fåglar som man ser under vintern, men sedan drygt ett år har ett äldre par haft fast tillhåll på Falsterbonäset. De har setts jaga tillsammans över Måkläppen, Ängsnäset och Knösen. Högt över Skanörs ljung har de utfört sin hisnande spelflykt och sedan i fjor sommar har de även setts flyga runt med grenar och kvistar, lämpligt bomaterial.

 

I tisdags påträffades boet, där honan låg och ruvade. Äggen, sannolikt två, ruvas i närmare sex veckor. Tillökning kan alltså väntas i mitten av april. Det är framför allt honan som ruvar. Ungarna, som matas av båda föräldrarna, blir flygfärdiga efter drygt två månader. Ytterligare en månad håller de sedan ihop med föräldrarna.

 

Att ett havsörnspar funnit sig tillrätta på Falsterbonäset skall ses som en första klassens miljöcertifiering. Trots pågående exploatering och det ökade trycket från det rörliga friluftslivet har alltså dessa stora fåglar med ett vingspann på upp till 240 cm funnit en lämplig boplats. Detta är anmärkningsvärt och för att Falsterbonäsets och Vellinge kommuns första häckande havsörnspar skall kunna genomföra en framgångsrik häckning, hålls boplatsen under ständig bevakning. 

Havsörnen är numera en daglig syn över det tättbefolkade Falsterbonäset. Foto: P-G Bentz/sturnus.se
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR