Nyheter

2013-11-29

Heta känslor svallar i höstmörkret(5)

Känslorna svallar heta när storskrakarna bildar par. Foto: Hans Cronert/Skånska bilder

 

Under senhösten samlas storskrakar i vissa svenska sjöar för en typ av kollektivt fiske. Tämnaren i Uppland är en sådan sjö, Åsnen i Småland en annan. En tredje sjö som attraherar storskrakar sent på året är Råbelövssjön utanför Kristianstad i nordöstra Skåne. Där utspelar sig nu spännande scener på två olika plan. Dels fiskar storskrakarna kollektivt och dyker som på en given signal, dels pågår det en kamp på ytan. Det är nämligen också tid att bilda par.

 

Hos änder sker normalt parbildningen i eller nära vinterkvarteren. Det är inte så märkligt eftersom änder hör till de fåglar som inte bildar långa parförhållanden. I stället är det nya konstellationer varje år. Det är honorna som ruvar och vaktar ungarna, medan hannarna normalt drar iväg så snart de parat sig med sin partner. Det innebär att hannar och honor normalt lever åtskilda under sommar och tidig höst, och att de inte ser varandra förrän när de är på väg till eller har anlänt till vinterkvarteret.

 

Väl där kan blodet börja svalla på nytt. Hannarna försöker imponera på honorna för att skaffa sig en partner till kommande häckningssäsong. Detta är också skälet till att andhannarnas praktdräkt oftast är som allra vackrast under vintern. Så är också fallet hos storskrakhannarna. De formligen lyser i novembermörkret.

 

Hos änderna är honorna normalt mycket ortstrogna. De återvänder till sin födelsetrakt och häckar sedan i regel i samma område så länge de lever. Hannarna saknar i princip denna koppling. I stället är de hänvisade till att följa med den hona de bildat par med den aktuella säsongen. Detta kan f.ö. vara en bidragande orsak till att hannarna dominerar stort bland sällsynta andarter hos oss, exempelvis nordamerikanska änder. Honor som blir vinddrivna söker sig kanske tillbaka till hemtrakterna, medan hannar inte har denna drift utan i stället ansluter sig till nära släktingar.

 

Härom dagen var biologen och naturfotografen Hasse Cronert vid Råbelövssjön för att följa storskrakarnas fiske. Det är imponerande när en större flock skrakar driver fisk framför sig in i en vik för att sedan dyka efter fisken när den hamnat i en återvändsgränd. Men Hasse blev minst lika fascinerad av det spel som pågick på ytan.

 

(AW)

 

Storskrakhannen riktigt lyser i höstmörkret. Det gäller att imponera på honorna. Foto: Hans Cronert/Skånska bilder
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR