Nyheter

2014-11-15

Hur uppfattar fåglar oss?(5)

När fotograferna kröp ihop intill stängslet, kom härfågeln nyfiket traskande ända fram till dem. Foto: Anders Wirdheim

 

Hur uppfattar egentligen fåglar oss människor? I de allra flesta fall är nog svaret att de ser oss som en fara, men ibland kan de faktiskt attraheras av människor. En aktuell härfågel är ett exempel på detta. Den har de senaste veckorna hållit till inne i samhället Eldsberga i södra Halland. Särskilt populärt har ett inhägnat område vid ett ställverk varit. Där har den gått omkring och plockat feta larver ur marken. Dess spektakulära utseende har naturligtvis lockat fotografer, såväl välutrustade fågelfotografer som ”vanligt folk”. Nästan hela tiden har den hållit sig innanför stängslet, men det har inte varit något problem.

 

När fotograferna hukat intill stängslet för att få en bättre vinkel på bilderna, har härfågeln gång på gång kommit gående rakt emot dem. Helt orädd har den gått ända fram till stängslet, till synes attraherad av de stora varelserna på andra sidan. Och det är kanske just det som är förklaringen: För härfågeln har de stora fotograferna varit som vilka kreatur som helst – och instinktivt vet den att runt större kreatur finns det ofta insekter.

 

Journalisten och författaren Björn Berglund skrev en gång ett roligt kåseri i Vår Fågelvärld. På sitt sommarställe hade han en längre tid haft sällskap av en sädesärla så snart han var ute och påtade i täppan. Han tyckte sig ha fått en speciell relation till ärlan, nästan som en vän. Men så en dag satt han inomhus och tittade ut genom fönstret. Där, i grannens fårhage, gick samma sädesärla omkring mellan benen på fåren. Det slog plötsligt Björn, att för sädesärlan var han som vilket kreatur som helst: Människa eller får spelade ingen roll – för sädesärlan var det viktiga istället att både människan och fåren skrämde upp små insekter som den kunde fånga.

 

(AW)

Den populära härfågeln i Eldsberga har verkligen bjudit på sig – och visat sig mycket effektiv i jakten på feta larver. Foto: Göran Johansson
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR