Nyheter

2013-09-23

Invasion av taigasångare(4)

Taigasångare, ringmärkt i Grötvik i Halland 19 september. Det har setts något hundratal i Sverige, men det är i norra Norge som de riktigt stora mängderna påträffats. Foto: Frida Nettelbladt

September månad har bjudit på många udda fågelupplevelser, men frågan är om inte den stora mängden taigasångare är det mest anmärkningsvärda. Det har setts rekordmånga fåglar i Sverige, och även i Finland har det varit fler än vanligt. Men det är i norra Norge som den stora invasionen ägt rum. Igår (söndagen 22 september) fanns det exempelvis inte mindre än 160 individer på Værøy, 80 på Røstlandet och 60 på Husøy.

 

 

Den extrema koncentrationen av taigasångare till öar på Lofoten och i angränsande delar av norra Norge kan förmodligen förklaras av vädret. Under en längre tid i höst har ett högtryck över Ryssland medfört ihållande ostvindar mot norra Skandinavien. Vindar av detta slag brukar föra med sig sibiriska fåglar. Men väl i norra Skandinavien har taigasångarna mötts av västvindar över Atlanten och gått ner för att rasta.

 

Taigasångaren är en mycket talrik art i stora delar av Sibirien. Den häckar från östligaste Ryssland västerut ända till Uralbergen. Den stora frågan är varför unga taigasångare (och en del andra arter) navigerar så fel och hamnar hos oss i stället för i det normala vinterkvarteren i södra eller sydöstra Asien? Uppenbart har fåglarna fel på sitt navigationssystem, och en teori är att de felflygande fåglarna kommer från områden med någon form av störningar i jordmagnetismen, t.ex. platser med mycket malm i berggrunden. Det skulle kunna påverka deras magnetsinne och få dem att flyga åt fel håll.

 

För de allra flesta av dessa felflygare slutar färden i Atlantens vågor, men vi vet att ett litet antal klarar av att övervintra någonstans (t.ex. på öar långt ute i Atlanten) eftersom det ibland görs fynd hos oss även under vårflyttningen. Det rör sig då om fåglar som är på väg tillbaka österut. Antalet vårfynd är dock väldigt litet i jämförelse med höstfynden, det handlar om högst en procent.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR