Nyheter

2015-02-10

Italiensk fågelmassaker på Balkan(5)

Piplärkor skjutna av italienska jägare i Serbien. Bilden hämtad från artikeln i Newsweek. Foto: Milan Ruzic

 

Senare i denna vecka håller BirdLife Europa två olika konferenser i Madrid som båda handlar om illegal jakt på fåglar. Den illegala jakten har snarare ökat än minskat i omfattning, och i flera länder på Balkan har den fått närmast ofattbara proportioner. Bakom detta finns en kombination av italienska jägare, korrupta inhemska tjänstemän och politiker samt en stor efterfrågan från italienska restauranger. Enbart Rumänien tar varje höst emot cirka 10 000 italienska jägare som skjuter på det mesta i fågelväg.

 

Bara några dagar före konferenserna publicerar tidskriften Newsweek en lång artikel med rubriken ”The Massacre of Europe´s Songbirds” – massakern på Europas tättingar. Tidskriftens reporter har besökt några länder på Balkan och i övriga sydöstra Europa och pratat med både fågelskyddare, myndighetsfolk och jaktarrangörer. Bilden som träder fram är smått förfärlig: Efter järnridåns fall har flera av länderna i området öppnat sina marker för italienska jägare, och dessa har ofta fått fria händer.

 

En av de fågelskyddare som deltar i konferenserna denna vecka är Milan Ruzic från Serbien. Han berättar i artikeln hur han och hans kollegor kommit på ett sätt att få grepp om omfattningen av jakten. De italienska jägarna lägger dagligen upp bilder på Facebook där de poserar med dagens jaktbyte. På en sådan bild sitter en jägare omgiven av olika skjutna fåglar, bland annat en rödhalsad gås. Milan Ruzic säger till reportern att det är förenat med fängelsestraff att skjuta vissa av de fåglar som jägaren stoltserar med på Facebook-bilden. "Fast vad hjälper det när den lokala polisen inget vill veta."

 

Reportern berättar att under de dagar de är i fält ser han inte en enda från lokalbefolkningen som är ute på jakt. Alla jägare är istället från Italien. Där har småfågeljakt gamla traditioner, men här handlar det om denna tradition i en helt ny tappning och med stora summor inblandade. De bolag som arrangerar jaktresorna drivs av italienare och är i regel registrerade i lågskatteländer. När jägarna låtit sig fotograferas med dagens jaktbyte, plockas eller flås fåglarna och får huvudet bortskuret innan de packas ner, djupfryses och smugglas till Italien. Huvudet tas bort för att det ska bli svårare att identifiera de olika arterna om transporten fastnar i tullen.

 

En företrädare för den italienska skogspolisen säger i artikeln att många italienare anser att fågeljakten är en omistlig del av deras traditioner. Nu, när dessa traditioner gått hårt åt fågellivet i Italien, flyttar jägarna sin verksamhet utomlands. Där växer problemen bland annat genom ekonomiska påtryckningar och att ny teknik tas i drift.

 

– Efterfrågan på såväl jakt som på maträtter baserade på vildfågel är enorm i Italien, så jägare följer marknaden till områden där lagarna är slappa medan tillgången på fågel är både billig och riklig, säger den italienske polismannen.

 

Problemet blir än allvarligare på Balkan genom att de italienska affärsmän som driver jaktföretagen ofta även har annan verksamhet i de aktuella länderna, och som politiker och myndighetsfolk därför vill stå på god fot med:

 

– Det är främst italienare med bra kontakter i den lokala administrationen. De anställer lokalbefolkning som känner till de bästa platserna och rätt personer, och som dessutom vet när de ska titta åt andra hållet, säger den serbiske fågelskyddaren Milan Ruzic till Newsweek.

 

En av de italienska jaktarrangörerna beskriver utan omsvep verksamheten på följande sätt:

 

– Det är inte en sport! Det är en massaker för perversa. 

 

Hela Newsweek-artikeln finns här (på engelska): http://www.newsweek.com/2015/02/13/massacre-europes-songbirds-304716.html
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR