Nyheter

2013-06-17

Jonathan Franzen om fågeljakten i Medelhavsområdet(4)

En av bilderna i artikeln visar en rödstjärt som fastnat på en limsticka vid den egyptiska Medelhavskusten. Foto: David Guttenfelder

I en artikel i den amerikanska tidskriften National Geographic tar den hyllade amerikanske författaren Jonathan Franzen ett djupare grepp om den mycket omfattande jakten på flyttfåglar i Medelhavsområdet. Texten handlar i första hand om Egypten, men problemet sträcker sig från Marocko i väster till Persiska viken i öster. Överallt jagas fåglar, till viss del för mat men i betydande omfattning enbart för nöjes skull.

 

 

Jonathan Franzen är en av den amerikanska litteraturens största profiler idag. Bland hans böcker kan nämnas Frihet (Freedom) från 2011, Längre bort (Farther Away) från 2012 och Tillrättalägganden (The Corrections) från 2001. Vid sidan om författande är Jonathan Franzen en passionerad fågelskådare.

 

Artikeln i National Geographic är både lång och uttömmande. Den speglar kulturella skillnader och blundar inte för storpolitiska motsättningar. Artikeln inleds med följande ögonblicksbild:

 

”I en fågelmarknad i kuststaden Marsa Matruh i Egypten inspekterade jag burar fulla av vilda turturduvor och vaktlar när en av fågelförsäljarna såg ogillande på mig och ropade sarkastiskt på arabiska: 'Ni amerikaner mår dåligt över fåglarna, men ni tycker inte illa om att släppa bomber på någons hemland.' Jag kunde ha svarat att det är möjligt att må dåligt över både fåglar och bomber, att två fel inte gör ett rätt. Men det kändes som att försäljaren sa något sant om problemet med naturvård i en värld av mänskliga konflikter, något som inte är så lätt att bemöta. Han kysste sina fingrar för att visa hur gott fåglarna smakade, medan jag fortsatte att med obehag titta på burarna.”

 

Nu är det inte enbart på södra sidan av Medelhavet som den omfattande fågeljakten pågår. Tvärtom finns de kanske allra värsta avarterna i södra Europa. Jonathan Franzen skriver:

 

”Italienska jägare och tjuvskyttar är de mest notoriska, under en stor del av året genljuder skogar och våtmarker av skottlossning och det vimlar av fällor avsedda för småfåglar. Matälskande fransmän fortsätter att fånga och äta ortolansparvar trots att det är olagligt, och Frankrikes ovanligt långa lista över jaktbara fågelarter innehåller bl.a. flera missgynnade arter vadare. Fällor avsedda för småfåglar är fortfarande vanliga i delar av Spanien. Maltesiska jägare, frustrerade över bristen på inhemska jaktbyten, bombarderar flyttande rovfåglar med skottsalvor. Cyprioter skördar sångare i industriell skala och serverar dem på restaurang, i strid mot lagen.”

 

Hela artikeln finns att läsa här:

http://ngm.nationalgeographic.com/2013/07/songbird-migration/franzen-text

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR