Nyheter

2014-04-15

Kärt återseende av ovanligt gammal stenskvätta(2)

Så satt han där plötsligt på en sten mitt i det gamla reviret – stenskvättan som är minst nio år gammal. Foto: Annika Rastén

När man arbetar med ingående studier av fåglar, kommer man dem mera in på livet än annars. Eftersom studier av detta slag ofta innebär att man följer särskilda individer, händer det att fågelskådaren/forskaren får en särskild relation till fågeln. Handlar det dessutom om små tättingar, blir återseende av detta slag särskilt roliga eftersom småfåglar normalt inte blir mer än några år gamla. Igår, den 14 april, stötte Annika Rastén på en gammal bekant i sitt undersökningsområde utanför Uppsala. Så här beskriver Annika mötet:

 

”Tänk att man kan bli så glad av en fågel! När jag fick syn på den här stenskvättehanen igår, 14 april, blev jag tårögd av lycka. Jag har nämligen jobbat med stenskvättor i 10 år och det här är åttonde året som den här hanen dyker upp i samma revir. Han är ringmärkt, både med en vanlig aluminiumring och färgringar, så därför kan jag känna igen honom. När han häckade i det här reviret, en kohage en mil utanför Uppsala, för första gången 2007 var han omärkt och av åldern 3K+, så det betyder att han nu är 10K+ och därmed minst nio år gammal. Det är en imponerande siffra för en stenskvätta och om han överlever ett år till så tangerar han världsrekordet för stenskvätta. Den äldsta kända stenskvättan blev 10 år och han häckade bara 100 meter från där ”min gamling” nu bor.

 

Min hane fick då, 2007, en mörkblå ring över aluminiumringen på vänster ben och två gula ringar på höger ben. Efter några år tappade han den blåa ringen, färgringarna är av plast och blir spröda av solljus och slitage, men de gula ringarna sitter fortfarande kvar. Vi har försökt fånga honom för att byta ut färgringarna men han är klurig, gammelhanen, och låter sig inte fångas igen. Tur är väl det kanske, för det gäller att undvika alla faror under den långa flytten till och från Afrika varje vinter.

 

 

Under alla de här åren har min hane, tillsammans med fem olika honor, fått sammanlagt 36 ungar som jag försett med färgringar.  Två av dem, en hane och en hona, har kommit tillbaka året därpå och själva häckat i mitt undersökningsområde. I år dök en av hans ungar från förra året upp, en hane, och det ska bli spännande att få följa honom och hans pappa under den här säsongen.”

Den aktuella stenskvättan är lätt att känna igen tack vare ringarna: två gula plastringar på det ena benet och en aluminiumring på det andra. Foto: Annika Rastén
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR