Nyheter

2013-06-23

Kejserligt besök vid Fysingen utanför Stockholm(4)

Efter morgonturen vid Fysingen förärades Tomas Viktor prinsessan Takamados egen fotobok. Prinsessan är hängiven fotograf och fågelskådare och dessutom hederspresident i BirdLife International.

I slutet av maj månad i år fick representanter för SOF och Stockholms Ornitologiska Förening (StOF) frågan om vi kunde arrangera en exkursion för en prinsessa. Det handlade om att den japanska prinsessan H.I.H. Takamado skulle komma till Stockholm för att delta vid prinsessan Madeleines bröllop 8 juni. På morgonen 10 juni ville prinsessan Takamado gärna komma ut i den svenska naturen för att se på fåglar. Så blev det också: StOF:s ordförande Tomas Viktor var den som guidade prinsessan vid Fysingen.


Det hör till saken att prinsessan Takamado inte bara är mycket fågelintresserad utan även hängiven fotograf och dessutom hederspresident i BirdLife International. Efter besöket i Stockholm skulle hon fortsätta till Kanada och BirdLifes världskongress. På grund av säkerhetsaspekter fick Tomas Viktor inte ta med någon annan skådare på turen, inte heller berätta om besöket i förväg. Här följer ett utdrag ur Tomas berättelse om turen på StOF:s hemsida:


”Eftersom prinsessan är en erkänt duktig fågelskådare och fotograf med ett genuint naturintresse så föreslog jag tidig samling vid Ströms café. Vid 05:30 svängde två mörka limousiner in på parkeringen. Tre japaner rekade snabbt området och säkrade detsamma. Ut klev en späd kvinna med tydliga japanska drag, klädd i sportig träningsoverall såg hon väl lämpad ut för en morgonexkursion. Vi hade bestämt att inmundiga en liten frukost innan vi gav oss iväg. Men se där blev jag blåst, för prinsessan hade redan ätit frukost, så det var bara att packa ihop grejorna och bege sig till plattformen för att börja skåda och fotografera. Jag berättade för Takamado om Fysingen på väg till plattformen vid maden och hon lyste upp när hon insåg att det fanns en hel del fågel att fotografera inom rimligt avstånd. Hela följet bestående av tre japaner från ambassaden och två chaufförer/säkerhetsmän slöt upp efter oss.

Väl framme vid plattformen riggades kameran med ett fast 400 mm objektiv upp på stativ. Jag hann precis berätta om de olika arterna medan hon lät kamerans motor smattra. Höjdpunkter vid plattformen var 14 svartsnäppor som fiskade i grupp, 2 rödbenor, 3 brushanar, 2 tranor, en gammal havsörn och mängder av tofsvipor, skrattmås och grågåsungar. När Takamado spanat in allt och fotograferat det mesta drog vi oss vidare upp i skogen längs åsryggen på sjöns västra strand. Här visade jag upp större hackspetthonan som matade i ett bo uthackat i en gran. Under den fortsatta vandringen njöt vi av skönsång från svarthätta, trädgårdssångare, rödhake, koltrast, härmsångare, lövsångare, grönsångare och inte minst den kraftfulla gärdssmygsången. Innan vi kom till Åholmens badplats visade några arter upp sig fint för fotografering bland annat grå flugsnappare, sädesärla, rödvingetrast, stenknäck, björktrast och koltrast. Prinsessan hade inte besökt Sverige tidigare så vissa av de nämnda arterna var riktigt exotiska för henne.

Vid Åholmens badplats finns numera anslag om att havsörnen häckar på ön Stora Kyngan och vilka restriktioner som finns för närområdet. Jag ställde upp tubkikaren och förevisade örnboet med en synlig unge i. Det uppskattades av Takamado som visserligen sett havsörn tidigare men aldrig nästan fullvuxna ungar i sitt stora risbo under häckningstid. . . Totalt visade jag upp 69 olika fågelarter och min bedömning är att prinsessan fick bilder på ca 50 av dem.”

 


 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR