Nyheter

2015-06-10

Klisterfälla avsedd för fåglar?(1)

Ung gråsparv fångad i vad som fungerat som en klisterfälla. Fågeln hittades på ett företag som hanterar foder i Västsverige.

 

Nu behöver vi hjälp från er som följer nyhetsflödet här på SOF-BirdLifes hemsida! Är det någon som stött på en fälla av den typ som visas på bilderna här intill? I så fall vi gärna veta var och i vilket sammanhang. Fällan med den döda gråsparven hittades på ett företag i västra Sverige igår (9 juni). Företaget i fråga hanterar foder av olika slag.

 

Fågeln på bilderna hade fastnat i ett klister på den vita plattan och tydligen kämpat för att komma loss innan den dog. Enligt de efterforskningar vi gjort är det ingen i foderbranschen som vill kännas vid eller ens säger sig ha sett en fälla av detta slag. Däremot finns det klisterfällor för insekter som dock ser helt annorlunda ut.

 

Kanske är denna vita och klistriga platta inte ens avsedd som en fångstanordning, men blotta misstanken att det kan vara så gör att vi vill undersöka frågan mera. Därför är vi också angelägna om rapporter från personer som sett liknande anordningar. Skulle de vara avsedda för fåglar är de illegala. Det gäller dessutom inte bara i Sverige utan inom EU.

 

Att fånga fåglar med lim eller klister är en gammal metod som framför allt tillämpats på mindre fåglar i olika delar av Medelhavsregionen. Idag är metoden förbjuden inom EU, men den förekommer trots det i stor omfattning bland annat på Cypern och i delar av Spanien. I de fallen smörjer man in pinnar och grenar med klister och lockar sedan fåglar genom att främst nattetid spela upp fågelsång.

 

(AW)

 

Har du sett något liknande: Skicka ett meddelande till:

anders.wirdheim@birdlife.se

Klistret på plattan har uppenbarligen fungerat effektivt. Därmed inte sagt att det varit avsett för att fånga fågel. Men blotta misstanken att det kan vara så gör att vi vill undersöka fråga ytterligare – och då behöver vi er hjälp.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR