Nyheter

2013-09-17

Kommer FSC att offra ett stort skogsbolag för att visa handlingskraft?(4)

Ingen nyckelbiotop i sikte här inte, men en representativ bild av svenskt skogsbruk idag. Foto: Anders Wirdheim

Är det så att skogscertifieringssystemet FSC insett att man måste göra något åt hur systemet fungerar i Sverige? Från naturvårdshåll har vi länge hävdat att den svenska tolkningen av regelverket är alldeles för generös och att skogsbolag får behålla certifieringen trots upprepade övertramp. Nu har Bergvik Skog fått två s.k. Major CAR, dvs. den allvarligaste formen av varning för att man överträtt bestämmelserna. Detta sker i ett läge där bolagets certifikat är på väg att löpa ut. Den 15 oktober skulle det ha förnyats, men certifikatet får inte förnyas om ett bolag har Major Car hängande över sig.


Det var i förra veckan som det blev känt att det brinner i knutarna för Bergvik Skog. Företaget har under tidigare år fått flera anmärkningar och i år två stycken av den allvarligaste graden. Anledningen är att man byggt en skogsbilväg genom en nyckelbiotop, och nyckelbiotoper får inte förstöras enligt FSC:s regler. Dessutom har bolaget planerat att avverka flera nyckelbiotoper.


Det som kanske är allra mest intressant i sammanhanget är en kommentar som publiceras i anslutning till en nyhetsartikel i den vanligtvis välunderrättade jord-och skogsbrukstidningen ATL (som ägs av LRF). Där skriver Torbjörn Esping följande:


”Problemet är större än Bergvik Skog. Problemet är att svenskt skogsbruk ännu inte på djupet har förstått vad som krävs för att tillfredsställa kunderna som aktivt köper FSC-certifierade produkter. Många av kunderna nere i Europa skulle bli chockade om de såg hur hårdhänt svenskt skogsbruk går till. Om de såg kalhyggena och de djupa körskadorna. Om de såg hur lite svensk naturskog som finns kvar.”


Torbjörn Esping tolkar den senaste tidens utveckling som att FSC börjar inse att systemets trovärdighet står på spel och att något måste göras:


”Därför har FSC ökat kontrollen i Sverige, och därför riskerar något skogsbolag, till exempel Bergvik Skog, att offras. För trovärdighetens skull.”


Om det verkligen förhåller sig på det viset, är det inte en dag för tidigt som FSC sätter ner foten.


(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR