Nyheter

2015-01-20

Ladda fågelmatningen – på fredag börjar vi räkna!(3)

Bergfink. Foto: John Larsen

 

På fredag 23 januari inleds årets upplaga av Vinterfåglar Inpå Knuten. Det är den stora årliga fågelräkning där vi i BirdLife Sverige uppmanar svenska folket att räkna fåglarna som besöker fågelmatningarna. Räkningen pågår till måndagen 26 januari vilket innebär att även förskolor, skolor och arbetsplatser kan vara med. Från och med i år lanseras ett helt nytt rapporteringssystem. Detta kommer att göra rapporteringen enklare och innebär också att man som rapportör kan gå tillbaka och se statistik från de föregående nio åren under förutsättning att vi kunnat tolka adresser från tidigare år. Vi har lagt ner ett stort arbete på identifiera och slå ihop alla adresser från tidigare räkningar, men vi vet att vi inte lyckats till 100 procent i den manuella genomsökningen. Vi hoppas på överseende med detta.

 

Den nya rapporteringsfunktionen lanseras här på BirdLife Sveriges hemsida på onsdag eftermiddag (21 januari). Men det kommer inte att gå att rapportera några fåglar förrän på fredag (23 januari). Då öppnas själva rapporteringsformuläret. Det är alltså enbart under perioden 23–26 januari som det ska räknas och rapporteras, inte före och inte heller efter dessa dagar. Själva rapportfunktionen kommer dock att vara öppen ytterligare en vecka efter om du inte har haft tillgång till dator under själva räkningen.

 

Själva räkningen går till så att man som fågelmatare räknar det största antalet av varje art som samtidigt besöker matningen. Är det exempelvis två talgoxar som är på matningen på morgonen, fem vid lunchtid och tre under eftermiddagen är det fem som ska rapporteras. Rapportera bara en gång från varje fågelmatning. För att man ska kunna jämföra statistik från olika år, är det viktigt att man anger en adress till platsen där matningen är belägen (oftast, men inte alltid, rapportörens hemadress).

 

Välkommen att vara med! Du är inte ensam utan vi är många tusen som räknar fåglar den kommande helgen!

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR