Nyheter

2014-06-11

Lappuggla skjuten i Norrbotten(3)

En lappuggla har påträffats skjuten nära sitt bo i Älvsbyn i Norrbotten. I boet fanns fem ungar. Ugglan på bilden häckar strax utanför Boden i år (som för övrigt är ett mycket gott häckningsår för lappuggla i både Sverige och Norge). Foto: Anders Wirdheim

 

En död lappuggla påträffades igår vid ett bo strax utanför Älvsbyn i Norrbotten. I boet fanns ungar. Enligt polisen har ugglan blivit skjuten. För att rädda de fem ungarna har de nu placerats i andra lappugglebon i trakten, och förhoppningen är alltså att ungarna ska adopteras av andra par.

 

– Det var honan som var skjuten och det är hon som sköter boet. Hannen hade knappast klarat den delen, så under natten har vi placerat ut de fem ungarna i andra bon. Vi har ringmärkt dem också, säger ornitologen och ringmärkaren Ove Stefansson från Boden till Norrbottenskuriren. Han är bedrövad över att en lappuggla blivit skjuten:

 

– Ja det är svårt att förstå , varför man går ut och gör sånt här. Fågeln hade en avskjuten vinge berättar Ove Stefansson för tidningen. Ugglan hittades på en stig i skogen av en person som var på väg för att kolla häckningen i det för honom kända boet. Upphittaren tog hand om fågeln och kontaktade polisen.

 

Polisen har startat en utredning om grovt jaktbrott. Det finns emellertid inga misstänkta för brottet. Eftersom lappugglan tillhör den grupp fåglar som ingår i ”statens vilt” ska den skjutna fågeln skickas till Naturhistoriska riksmuseet för undersökning.

 

Lappugglan har för övrigt ett bra år i både Sverige och Norge. Från norska Hedmark rapporteras om rekordartat antal häckningar. Inte mindre än 53 par skred till häckning.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR