Nyheter

2015-04-01

Mäktig flyttning hos liten skogssångare(6)

Vitkindad skogssångare med ljuslogg i sele på ryggen. Foto: Vermont Center for Ecostudies

 

Studier av fåglars flyttning med hjälp av ljusloggar fortsätter att ge mycket spännande resultat. Nu har amerikanska forskare kunnat visa att även små skogssångare är kapabla att årligen flyga den kortaste vägen mellan östra Kanada och Karibien. Denna väg går ut över Atlanten och omfattar en sträcka på 227 till 277 mil. Det innebär två till tre dygns oavbrutet flygande innan skogssångarna åter får känna fast mark under sina fötter.

 

Det har länge varit känt att större fåglar som vadare utnyttjar denna rutt, och forskarna har misstänkt att även småfåglar gör det. Det är nämligen inte ovanligt att tättingar av olika slag landar på fartyg som befinner sig långt utanför Nordamerikas ostkust. Men det har saknats bevis för att det verkligen förekommer nonstop-resor. I en studie som publiceras idag i den vetenskapliga tidskriften Biology Letters redogör en forskargrupp från University of Massachusetts för studier av vitkindad skogssångare Setophaga striata (Blackpoll Warbler).

 

– Vi är bara i början när det gäller att förstå tättingars flyttning mellan häckningsområdena i norr och vinterkvarteren i söder, säger Bill DeLuca, en av forskarna bakom studien och fortsätter:

 

– Det är inte utan entusiasm vi kan rapportera att detta är en av de längsta nonstop-flygningarna över hav som noterats för en tätting. Resultaten bekräftar de misstankar vi länge har haft om en av de mest extraordinära flyttningsresorna på planeten.

 

Vitkindad skogssångare är en liten skogsfågel med en normal vikt på omkring 12 gram. Inför långa flyttningsresor ökar vikten väsentligt genom att fåglarna lagrar upp fett under huden. Flertalet andra små tättingar som flyttar mellan häckningsplatser i Nordamerika och vinterkvarter i Sydamerika följer en till synes mindre riskfylld, men längre, väg via Mexiko och Centralamerika.

 

Det är först på senare tid som utvecklingen av ljusloggar nått så långt att man även kunnat använda dem på små tättingar. I den här studien har man använt modeller som inte väger mer än 0,5 gram och som satts fast på fåglarna med hjälp av en liten sele över ryggen. En ljuslogg registrerar varje dag solens upp- och nedgång i förhållande till en fast tid. Det innebär att man i efterhand kan avgöra var fågeln befunnit sig under varje enskild dag. Metoden förutsätter dock att fågeln återfångas, något som är möjligt med arter som är ortstrogna och återkommer till samma häckningsplats år efter år.

 

Forskarna satte ljusloggar på 20 vitkindade skogssångare i Vermont i nordöstra USA och 20 i Nova Scotia i östra Kanada. Fem av fåglarna kunde återfångas följande vår, varvid ljusloggarnas innehåll analyserades. Det visade sig att samtliga fem fåglar företagit en nonstop-resa på ett par, tre dygn ut över Atlanten ner mot Karibien. Avstånden som tillryggalagts i ett svep var mellan 2270 och 2770 kilometer!

 

Rutten som fåglarna använt följer den så kallade storcirkeln, vilket är den närmaste vägen mellan två punkter på jordklotet. Det kan vara svårt att föreställa sig en storcirkelbåge om man tittar på en karta, men det klarnar om man sträcker ett snöre mellan två platser på en jordglob.

 

Källa: Transoceanic migration by a 12g songbird, Biology Letters, rsbl.royalsocietypublishing.org/lookup/doi/10.1098/rsbl.2014.1045

 

(AW)

 


 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR