Nyheter

2013-05-29

Mäktigt sträck av vadare över delar av Sverige(4)

En del av en flock med myrspov, kustpipare och kustsnäppa som passerade över Järvafältet utanför Stockholm på förmiddagen 29 maj. Foto: Olle Bernard

Såväl tisdagen 28 maj som onsdagen 29 maj passerades Götaland och Svealand av ett ovanligt mäktigt vadarsträck, eller vi ska kanske säga ett ovanligt synligt sträck. Det handlade framför allt om myrspovar, kustpipare, kärrsnäppor och kustsnäppor. Just dessa arter passerar normalt över Sverige vid denna tid, men de flesta år är det bara en bråkdel av fåglarna som ses. I år har det varit annorlunda, och skälet är med stor sannolikhet vädret.

 

 

De senaste dagarna har nederbördsområden rört sig västerut över Götaland och Svealand. Samtidigt har det blåst ganska friskt från öster. Det har inneburit att vadarflockar, som startat från Vadehavet i sydvästra Danmark under goda förhållanden, plötsligt mötts av dåligt väder. Regn och motvind har tvingat ner fåglarna på lägre höjd – och därmed har de också blivit synliga. Normalt passerar sträcket så högt att det skall till mycket tur för att hitta de diffusa molnen av fåglar högt upp i skyn.

 

Många av rapporterna som kommit de senaste dagarna är från klassiska fågellokaler, men väldigt många flockar har setts över platser som vi normalt inte förknippar med fågelskådning. Söker man på myrspov i Svalan finner man exempelvis att större flockar setts över Gnistarondellen (E4) i Uppsala respektive Klaraborgsvägen i Eskilstuna (för att bara nämna några av de mera udda platserna).

 

Det är en mäktig upplevelse att se dessa stora vadarflockar som i hög fart drar iväg i riktning mot sina fjärran häckningsplatser. Etappmålet på just denna resa är förmodligen tidvattenstränderna i Vita havet, där stora mängder vadare ansamlas runt månadsskiftet maj/juni. De gör detta i väntan på att häckningsplatserna på tundran ska bli tillgängliga.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR