Nyheter

2012-08-20

Malta fortfarande mycket farligt för rovfåglar

Pilgrimsfalken var en gång en symbol för Malta, men idag möts försök till återetablering i önationen av tjuvjägarnas skottsalvor. Foto: John Larsen

När evenemanget Bivråkens Dag startades för 20 år sedan var ett av syftena att väcka opinion mot den illegala rovfågeljakten på Malta och i Italien. När det nu åter är dags för Falsterbo Bird Show (som Bivråkens Dag utvecklats till) finns det tyvärr fortfarande skäl att uppmärksamma fågeljakten på Malta.

Nationen Malta och fågeln pilgrimsfalk har nämligen starka historiska kopplingar. År 1530 gav den tysk-romerske kejsaren Karl V Malta till Johanniterorden. Villkoret var att johanniterna varje år skulle leverera en stor falk till det kejserliga hovet. Det hade de inga svårigheter att göra eftersom det på de branta kalkstensklipporna häckade många par pilgrimsfalkar.

Denna historiska bakgrund gav också stoff till filmen Riddarfalken från Malta med Humphrey Bogart i huvudrollen. När filmen spelades in 1941 häckade pilgrimsfalken fortfarande med många par på ögruppen, men på 1980-talet sköts det sista paret av tjuvjägare. Därefter har pilgrimsfalken varit en ganska sällsynt och oregelbunden besökare ända fram till de senaste åren. 

Men i takt med att pilgrimsfalken ökat i antal runt om i Europa har även observationerna på Malta blivit flera, och i våras fanns ett par som såg ut att vara på väg att etablera sig. Paret höll till runt klipporna vid Ta’ Cenc på den näst största ön Gozo. 

Men det blev ingen framgång för fågelskyddarna i BirdLife Malta. Redan i maj sköts honan av tjuvjägare och nu är även hannen borta. Han sköts sannolikt i mitten av juli, då deltagarna i havsfågelexkursion per båt fick se och höra hur en organiserad grupp med jägare på och nedanför klipporna sköt efter falkhannen.

Polis tillkallades och var snabbt på plats, men då hade jägarna redan gett sig iväg i en snabb motorbåt. Inte ens det faktum att pilgrimsfalken har en stark historisk anknytning till Malta hindrar tjuvjägarna från att skjuta de individer som försöker återetablera sig i landet. Fåglarna som skjuts hamnar oftast i uppstoppat skick på en jägares hylla.

(Källa: Pressmeddelande från BirdLife Malta)


Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR