Nyheter

2012-02-02

Men visst är det väl en koltrast?

Foto: Johan Lundin

Under helgen med ”Vinterfåglar Inpå Knuten” dök den här trasten upp hemma hos Johan Lundin i Romelanda norr om Göteborg. Självklart blev han konfunderad men fick några bilder på fågeln. Till saken hör att SOFnet med jämna mellanrum och förhållandevis ofta får bilder på koltrastar med vita inslag i fjäderdräkten, men en koltrast med den här färgsättningen har vi inte sett tidigare. Koltrastar med vita inslag i fjäderdräkten dyker så pass ofta att man undrar om det förhållandet är vanligare hos koltrast än hos andra fågelarter? Eller är det så att den svarta fjäderdräkten gör att det vita syns tydligare eller att vi upptäcker de avvikande koltrastarna bara för att de oftast finns i människans närhet?

 

SOFnet har bett Lars Larsson, Torslunda, Öland som brukar veta det mesta om fåglar, reda ut vad dels vad det är för en beige trast och dels vad som gör att fågeln ser ut på detta vis.

 

Lars Larsson: ”Nästan alltid finns hos flertalet fåglar såväl eumelanin som phaeomelanin (beige och ljusbrunt). I de allra mörkaste partierna finns nästan enbart eumelaniner (svart). Delar av fjäderdräkten som utsätts för det största fjäderslitaget är oftast svarta. Fjädrar med eumelanin är mekaniskt mer motståndskraftiga mot fjäderslitage. Detta är förklaringen till att flertalet fåglar har mörka/svarta handpennor, speciellt ut mot spetsarna. Hos denna koltrast är handpennorna i det närmaste vita, handpennorna som normalt skulle vara de mörkaste partierna (dvs mer eller mindre(svarta). Om en koltrast har en hämning av eumelaninsyntesen blir svarta partier mer eller mindre vita, medan bruna partier (då eumelaniner försvinner) blir mer eller mindre ljust beiga (endast phaeomelaniner finns kvar). Så ser ju denna koltrast ut. Jag skulle därför satsa en peng på att detta är en koltrasthona.”

Foto: Johan Lundin
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR