Nyheter

2013-01-21

Minst 10150 mil för långflygande amurfalk!(4)

Amurfalkarna lever i större flockar under vinteruppehållet i Sydafrika. Flyttningresan går från östra Asien över Indien och via en tre dygn lång passage av Indiska oceanen. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

Den 10 januari 2010 försågs en hona av amurfalk med en solcellsdriven satellitsändare. Det hela ägde rum i Newcastle i KwaZulu-Natal i Sydafrika, vid en plats där större mängder amurfalkar övernattar tillsammans. Den 10 januari i år, dvs. efter exakt tre år, meddelade sändaren att fågeln åter befann sig på platsen.

 

 

Amurfalken är en östlig släkting till aftonfalken. Den är kanske mest känd för sina långa flyttningsresor – från nordöstra Kina och ryska fjärran östern till Sydafrika. Färden går över Indien och via en tre dygn lång passage över Indiska oceanen. Enkel resa handlar det om ca 14 500 km. Just den här fågeln har gjort resan till Sydafrika minst fyra gånger och flugit tillbaka till östra Asien minst tre gånger. Det innebär att hon flugit ca 101 500 km på sina flyttningsresor!

 

I höstas väckte rapporter från Nagaland i nordöstra Indien ett ramaskri bland naturvårdare världen över. Enorma mängder amurfalkar fångades i jättelika nät, slaktades och konsumerades. Tack vare en snabb aktion från indiska myndigheter och naturvårdsorganisationer kunde det mesta av fångsten stoppas, och man arbetar nu på en strategi som skall förhindra fortsatt fångst. Den sändarförsedda amurfalkhonan passerade f.ö. genom Nagaland i höstas men klarade sig undan näten.

 

I Sydafrika lever amurfalkarna flockvis och livnär sig på gräshoppor och andra svärmande insekter. Varje kväll samlas flockar från olika födosöksområden på speciella övernattningsplatser, ofta i höga träd. Dessa sovplatser kan hysa tusentals fåglar. Den 25 januari i år skall sydafrikanska ornitologer försöka räkna amurfalkar på alla kända sovplatser för att få en en uppfattning om det totala beståndet. (Källa: World Working Group on Birds of Prey.)

 

Anders Wirdheim

Det är främst insekter av olika slag som amurfalkarna lever på i Sydafrika. Foto: P-G Bentz/sturnus.se
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-16.00 måndag-fredag.
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)

Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44445
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR