Nyheter

2016-08-30

Mördarsnigel predator på småfågelungar!

"Mördarsnigel" i småfågelbo. Bilden hämtad från artikeln i New Scientist. Foto: K. Leniowski, E. Węgrzyn & A. Wojton/Taylor & Francis

 

De så kallade mördarsniglarnas rykte är redan mycket dåligt och inte lär det bli bättre efter de uppgifter som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Avian Biology och som refereras i New Scientist. Den invasiva mördarsnigeln, eller spanska skogssnigeln Arion vulgaris har nämligen visat sig kunna vara en allvarlig predator på småfågelungar!

 

– Det är svårt att observera exakt när sniglarna ger sig på fågelungarna, säger en av författarna bakom artikeln Katarzyna Turzańska vid universitetet i Wroclaw, och fortsätter:

 

– Det är betydligt oftare man ser spåren efter ”tragedin” i form av döda eller levande ungar med betydande skador, täckta av slem och med snigelspillning strax intill.

 

Tillsammans med kollegan Justyna Chachulska från universitete i Zielona Góra studerade hon häckande törnsångare nära Wroclaw när de fick syn på en snigel av släktet Arion i ett bo med nyligen kläckta ungar. Dagen därpå var snigeln borta och ungarna döda. De allvarliga skadorna på deras kroppar tydde på att det var snigeln som orsaken.

 

De trodde inte sina ögon, och ingen av de ornitologer som de talade med hade några erfarenheter av sniglar som predatorer på fåglar. Men en genomgång av litteratur visade att liknande observationer gjorts tidigare och att det då varit lågt häckande, små tättingar som drabbats; förutom törnsångare även grönsångare, rörsångare och gransångare.

 

Sniglar är inte kräsna. De äter allt från ruttnande växter och döda djur till avföring och papper. Vissa arter är kända för att leva på daggmask eller andra sniglar. Att "mördarsniglar" dessutom äter av grönsaker och frukt är ju dessutom väl känt bland trädgårdsägare.

 

När det gäller fågelbon tror de båda författarna till artikeln att sniglarna hittar bona med hjälp av luktsinnet. Sniglar har ett väl utvecklat sådant, men det finns ännu inga belägg för hur de hittar fågelbon.

 

– När en snigel hamnar i ett fågelbo, antingen av en slump eller genom att aktivt ha sökt sig dit, börjar de äta av ungarna med hjälp av tungan som är täckt av små tänder. Ungarna kan inte försvara sig utan äts levande, säger Katarzyna Turzańska till New Scientist.

 

Något förvånande verkar inte fågelföräldrarna uppfatta faran, möjligen eftersom denna typ av predation är så pass ovanlig att fåglarna ännu inte utvecklat något försvar. En svarthätta sågs till och med ligga och värma en kull samtidigt som en singel åt av dess ungar.

 

Förutom spansk skogssnigel (”mördarsnigel”) har två andra stora arter av släktet Arion setts äta av småfågelungar Det gäller röd skogssnigel Arion rufus och svart skogssnigel Arion ater. Av dessa har den spanska skogssnigeln mycket snabbt spridit sig över Europa de senaste årtiondena och blivit så talrik att den kan göra allvarlig skada på många olika grödor. De nya fynden pekar mot att den även kan ha negativ inverkan på lågt häckande småfåglar.

 

(AW)

 

Källa: Avian Biology, http://ow.ly/ovYG303I1zN #ornithology

 

 

 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR