Nyheter

2013-04-30

Musik och fåglar i skön förening(4)

BIRDS – FÅGLAR framförs nu på lördag på Akvarellmuseet på Tjörn. Ett andra framförande äger rum söndagen 26 maj kl. 18.00 På 3:e Våningen, Sockerbruket 9 i Göteborg. Foto: Hans Falklind/N

BIRDS – FÅGLAR är en unik konsert med musik, fotografi och fågelsång.

Den framförs på Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn i Bohuslän nu på lördag 4 maj kl. 15. Medverkar gör Cecilia Ekmark – flöjt, Roger Johansson - piano och Hans Falklind – fågelfoto.


”Birds” presenterar en konsertform där musik, fotografi och fågelsång skapar en helhetsupplevelse genom att fågelfotografier visas på stor duk samtidigt som musik ackompanjerad av fågelsång framförs. ”Birds” är ett samarbetsprojekt mellan flöjtisten Cecilia Ekmark, pianisten och tonsättaren Roger Johansson, den amerikanska tonsättaren Ellen Lindquist och fågelfotografen Hans Falklind. Tillsammans presenterar de en konsertform som är nyskapande inte bara för symbiosen mellan musik, bilder och fågelsång utan också för att konsertbesökarna får en inblick i arbetets gång under projekttiden. Det kommer att ske genom att en film som spelats in under projekttiden visas som inledning på konserten. Ett annat exempel på tankar i nya banor är samarbetet med Sveriges ornitologiska förening (SOF) och BirdLife International. Det märks bland annat genom att publiken får ta del av information kring SOF:s fågelskyddsarbete. Fokus läggs på projektet ”Rädda sånglärkan” där publiken också erbjuds möjligheten att bidra ekonomiskt till att stödja skyddsarbetet. 


”Birds” beviljades kulturstöd av Statens Musikverk under 2012–13 för scenisk utveckling av kammarmusikformen och för att pröva nya arbetssätt vid komponerandet av musik. Med inspiration av fågelsång och fotografier har två verk för flöjt och piano komponerats av tonsättarna Roger Johansson och Ellen Lindquist, musiken av den sist nämnda kommer att ha premiär senare i maj. Förutom det nyskrivna stycket av Roger Johansson blir det musik av Olivier Messiaen, Takashi Yoshimatsu, Torkell Sigurbjörnsson, Jules Mouquet och Peteris Vasks.


Cecilia Ekmark är frilansande flöjtist och kammarmusiker. Hon studerade vid Högskolan för Scen & Musik i Göteborg och har deltagit i ett flertal masterclasses för flöjtister som Peter Lucas Graf och Manuela Wiesler Hon har frilansat i orkestrar i Stockholm och Göteborg samt spelat på SVT och SR. Som flöjtsolist och kammarmusiker har hon konserterat på hundratals scener runtom i Sverige och Europa. Cecilia är intresserad av att hitta nya sceniska uttryck för kammarmusiken och använder sig ofta av elektronik, livelooping och ljussättning. Ibland har konserterna även ett inslag av poesi och improvisation. Under namnet ”Sound of a Flute” samsas flera kammarmusikaliska projekt där Cecilia är drivande. Hon är medlem i grupperna Duo Tempra, The Hagen Trio, Kopanitsa och Duo Cecilia Ekmark - Roger Johansson. Sedan 2008 är hon ledare för Bergums Musikakademi.


Roger Johansson är tonsättare och pianist, utbildad vid Högskolan för Scen & Musik i Göteborg. Som kammarmusiker hörs han som solist eller i duo med Per Enoksson - violin och Cecilia Ekmark - flöjt. Sedan 1998 arbetar han som lärare i musikalisk instudering och kammarmusik vid HSM i Göteborg. Roger har komponerat orkestermusik, kammarmusik och en opera. Våren 2011 fick han en beställning från Palestine Youth Orchestra på ett verk för Oud (arabisk luta) och orkester som uruppförandes i Ramallah och Nablus, Palestina. Hans komponerande har även lett till uppdrag som dirigent. Mellan åren 2004 - 2006 var han huvuddirigent för Hallands Länssymfoniorkester och sommaren 2005 dirigerade han Cosi fan tutte på Ystad Teater. I oktober 2012 vann Roger första pris i tävlingen ”Minioperas” arrangerad av The English National Opera.


Cecilia Ekmark.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR