Nyheter

2015-04-23

Nu är Artportalen öppen igen!(1)

Lagom till när rödstjärtar och andra tropikflyttare börjar anlända till Sverige är nyordningen inom fågelrapporteringen genomförd. Efter några dagars arbete har Artportalen åter öppnat för rapporter. Foto: Mikael Arinder/Skånska bilder

 

Nu är det dags att bekanta sig med Artportalen. Det är nog ganska troligt att vana användare av Svalan känner sig lite vilsna. Förändringen är ju genomgripande. Känslan är ungefär som att byta bort en 15 år gammal bil (ja, så gammal är Svalan) – man kan de få finesser som den har och den funkar okej i grunden. Den nya bilen har mycket mer att erbjuda men är lite krånglig att köra med all teknik som utvecklats. Dock, när man har blivit lite van märker man vilket lyft det är med luftkonditionering, farthållare, glastak och automatiska vindrutetorkare – för att inte tala om att allt fungerar. Vi som haft glädjen att provköra Artportalen ett tag är idag mycket nöjda med bytet. Faktum är, trots visst tvivel i början, att det till och med går lättare att rapportera fynd…

Här följer några tips för en bra start.

1. Titta på de filmer som finns på startsidan – där får du god hjälp att komma igång med att skaffa konto, rapportera och koppla fynd. Här finns också en miniguide, en manual och tips.

2. Du kan göra en del personliga inställningar när du loggat in. Håll muspekaren (du behöver inte klicka) över ”Mina sidor” uppe till höger. En liten bit ner hittar du ”Inställningar” och ”Min profil”. Klicka på ”Min profil”. De två första rubrikerna handlar om information om dig som du lämnade när du skapade ditt konto. Du kan ändra och lägga till. Du kan även själv välja om du vill att dina uppgifter skall kunna ses av andra användare. Under den tredje rubriken ”Anpassa dina inställningar ” kan du ändra dina inställningar enligt följande:
• Språk – välj mellan svenska, norska eller engelska (Artportalen är ett samprojekt med Norge som använder samma system).
• Koordinatsystem – om du rapporterar med koordinater väljer du här vilket koordinatsystem du vill använda. När du hämtar uppgifter från Artportalen används även det system du valt.
• Artnamnsspråk – här kan du välja mellan att få artnamn m.m. på svenska, norska, engelska eller vetenskapligt (latin).
• Artgrupp – om du endast eller oftast rapporterar från en artgrupp kan du ställa in denna här för att Artportalen skall fungerar enklare för dig.
• Välj art automatiskt vid sökning – när du skall skriva in en art i rapportformuläret går det snabbar om du har denna funktion aktiverad.
• Spara automatiskt de fyndplatser som du skapar – varje gång du gör en ny lokal som du vill rapportera från kan Artportalen automatiskt spara denna i dina fyndplatser. Bocka för!
• Inaktivera hjälptexter – många fält i Artportalen har gula hjälptexter som dyker upp när du håller muspekaren över. Kan vara bra i början men lite tröttsamt i längden.
Glöm inte klicka på ”Spara” längst ner till vänster när du gjort ändringar.

 

3. Sitt inte och fundera för mycket när det krånglar. Artportalensupport@gmail.com finns för dig och vi svarar oftast snabbt.

 

4. Bekanta dig med kartorna i Artportalen. De är betydligt vassare än de som fanns i Svalan. I kartrutan uppe till vänster finns en symbol som ser ut som papper i olika lager. Klicka på den så kan du ändra hur kartbilden visas. Testa till exempel Google hybrid och zooma in dig via skalstocken till vänster. Nu är det mycket lättare att lägga in personliga lokaler på exakt rätt plats.

 

Mer tips kommer löpande. Häng med i Artportalen.

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR