Nyheter

2011-07-07

Nu skall rosenfinkens vinterkvarter avslöjas(1)

Rosenfinkhannen är extremt ortstrogen och återvänder normalt till samma häckningsplats så länge den lever. Foto: P-G Bentz
Rosenfinken hör till de fåglar där vi ännu bara har vaga begrepp om var de svenska fåglarna övervintrar. Vi tror att vinterkvarteren ligger långt österut, kanske rent av i Indien, men det finns inga bevis för detta. Nu är dock förutsättningarna goda för att vi får reda på det – fast först om ca ett år.
Ringmärkaren Kåre Ström har i samarbete med Ringmärkningscentralen försett tio rosenfinkar med s.k. ljusloggar. Detta har gjorts på Ringenäs skjutfält utanför Halmstad, ett område som hyser Sveriges kanske tätaste population av arten och som varit Kåre Ströms studieområde i många år.
En ljuslogg (geolocator på engelska) är ett litet chip som sätts fast på fågeln, antingen på benet eller i form av en liten sele över ryggen. Chipet registrerar varje dag solens upp- och nedgång i förhållande till en fast tid och fungerar i minst ett år. Det innebär att man i efterhand kan läsa ut var fågeln varit, förutsett att man återfångar fågeln. Med hänsyn till att molnighet och tät vegetation i viss mån kan påverka registreringen av ljuset blir noggrannheten plus/minus 25–50 mil. Det är dock marginella avvikelser när det handlar om flyttningsresor mellan kontinenter.
– Vi har satt ljusloggar på tio rosenfinkar i år, fem ettåriga hannar och fem äldre hannar, säger Kåre Ström och berättar att hos rosenfinken är hannen extremt ortstrogen och återvänder till samma häckningsplats år efter år. Därför är hannarna mycket bättre som studieobjekt än honorna i fall som detta. Honorna har nämligen bara svaga känslor för sin hemtrakt och återvänder sällan följande år till samma plats.
Under Kåres mångåriga studier av rosenfinkar på Ringenäs och utanför Kungälv har återfångstfrekvensen av rosenfinkhannar varit hög. Den hittills äldsta rosenfinken var tio år vid senaste återfångsten. Därför är chanserna mycket stora att någon av årets tio ljuslogg-försedda rosenfinkar skall komma tillbaka till Ringenäs och återfångas nästa år.
Då får vi veta var rosenfinkens ännu okända vinterkvarter finns!
 
Anders Wirdheim 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR