Nyheter

2012-12-23

Nytt förstafynd kan komma att sabotera julefriden (3)

Idag, dagen före julafton, rapporterades att en indiansidensvans setts i Ramnäs i Västmanland. Om fågeln återfinns på julaftons morgon lär det bli en riktig rysare i många fågelskådares familjer. För vad händer om den tilltänkta tomten ger sig iväg på ett ”drag” mitt i förberedelserna?


Indiansidensvans är som namnet antyder släkt med vår sidensvans. Den häckar i den norra halvan av USA och i Kanada söder om de arktiska delarna, medan övervintringsområdet omfattar i stort sett hela USA, Mexiko och Centralamerika. I Europa är den bara påträffad åtta gånger tidigare.


Upptäckaren Ralf Lundmark skriver så här om fyndet på ”Vår Skådarvärld” på Facebook: ”Dagen före dopparedagen . . . Jag vet. Ber därför om ursäkt för följande rader: I dag har jag varit med om det mest otroliga i skådarväg jag någonsin varit med om. Jag har haft en indiansidensvans hemma på tomten i Ramnäs, Västmanland! Det är djupaste sanning. Upptäcktes omkring kl 13:00 på sitt lockläte som var helt främmande för mig. Försökte hänga upp det på något för att minnas, landade på någon mix av det korta locklätet från stenknäck och början av en plingande skäggmes även om ingen enskilt av dessa lockläten är mer än påminnande. Fågeln flög flitigt lockande från toppen av min silvergran och anslöt med en förbiflygande stationär flock med sidensvansar om 7-8 ex. Den här gav intryck av att ha kortare stjärt, alternativt att hela fågeln var mindre än sidensvansarna .”


Chanserna bör vara stora att fågeln är kvar på julaftons morgon. Vad som då händer när fågeln ”larmas ut” blir inte nådigt. Vid åtminstone två andra tillfällen har fågelupptäckter under större familjehögtider lett till allvarliga kriser i hemmets hägn – en gyllensparv vid Draven i Småland på midsommarafton 2001 och en dvärgrördrom vid Högby hamn på Öland midsommarhelgen 2007.


Om dagens fynd godkänns av Raritetskommittén blir det femte nya arten för Sverige i år (fyndet av en rubinnäktergal i september klarade inte granskningen av RK). Det blir också den fjärde nordamerikanska arten som dyker upp på våra breddgrader nu under slutet av året efter stensvala och fläckdrillsnäppa på Öland samt rävsparv i Estland och Finland (det är tydligen samma individ i det sistnämnda fallet). Det har spekulerats i att det var resterna av stormen Sandy som förde med sig dessa nearktiska fåglar över Atlanten.


Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR