Nyheter

2014-04-17

Omfattande förgiftning av rovfåglar i Skottland(2)

Minst tolv röda glador har förgiftats inom ett litet område i Skottland, och brittiska BirdLife-partnern RSPB misstänker att det verkliga antalet dödade fåglar är betydligt högre än så. Foto: John Larsen

 

De senaste veckorna har kropparna av tolv röda glador och fyra ormvråkar påträffats inom ett begränsat område nordväst om staden Inverness i Skottland. Fåglarna har dött sedan de förgiftats, sannolikt genom utläggning av preparerade åtlar. Det är det allvarligaste fallet av förgiftning av rovfåglar i modern tid i Storbritannien, och den brittiska BirdLife-partnern RSPB har utfäst en belöning på 10 000 pund (motsvarande nästan 120 000 kronor) till den som kan lämna upplysningar som löser fallet.

 

Området där förgiftningen skett är ett av röda gladans starkaste fäste i Storbritannien och även ett av de två huvudområden där återinplanteringen av arten genomfördes under slutet av 1900-talet. Då användes för övrigt fåglar från den skånska populationen. I det andra huvudområdet, Chiltern i södra England, har återinplanteringen varit framgångsrik och antalet häckande par har ökat mycket kraftigt. Däremot har utvecklingen i området nordväst om Inverness gått långsamt, och i det drabbade området räknar RSPB med att det före förgiftningen fanns cirka 25 häckande par.

 

En skillnad mellan de båda områdena är att trakterna runt Inverness används i mycket större utsträckning för jakt och utsättning av hönsfåglar.

 

Hos sex av de döda gladorna har man konstaterat dödligt höga doser av gift, i de övriga fallen pågår testerna fortfarande. Den skotska polisen har fram till nu inte velat avslöja vilken typ av gift som använts, men RSPB:s experter säger att det måste ha varit ett mycket potent och snabbverkande gift. Flera av de döda fåglarna påträffades nämligen med kött i sina gap. RSPB fruktar också att det är betydligt fler fåglar som dödats men att dessa dött vid själva åteln och samlats in där av gärningsmannen. De 16 fåglar som påträffats, har hittats utspridda i närområdet.

 

– Jag tror att fler fåglar har dödats. De tolv döda gladorna och fyra ormvråkarna är ett absolut minimum. Min erfarenhet av människor som sysslar med förgiftning är att de försöker att hämta kropparna så att de kan förstöra dem. Därmed minskar risken att de blir upptäckta, säger Brian Etheridge från RSPB.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR