Nyheter

2013-06-20

Ornitologiskt högvilt på sommarens längsta dag(4)

Den vitnäbbade islommen som hittades idag på sommarsolståndet vid Bibybron utanför Eskilstuna. Foto: Viktor Eriksson

Att säga att det var en överraskning som mötte fågelskådare vid Bibybron söder om Eskilstuna idag är då rakt inte att överdriva. I ån låg nämligen en praktfull vitnäbbad islom i sommardräkt och fiskade! Om någon fågel som uppträder i Sverige skulle kunna benämnas högvilt är det just vitnäbbad islom. Det brukar gå ett sus genom skådarleden när en sådan ses på sträck, men i detta fall låg den alltså på närhåll och simmade i den å som förbinder Hjälmaren med Mälaren.

 

 

Vitnäbbad islom är en årlig genomsträckare i Sverige på väg från vinterkvarter ute i Nordsjön till häckningsplatser på den sibiriska tundran. De allra flesta fynden görs under våren, kring månadsskiftet april/maj, då enstaka vitnäbbade kan ses i samband med sträcket av smålom eller storlom. Kusterna av Halland, Gotland och Västerbotten brukar ståta med flest fynd.

 

Genom åren har det även gjorts ett litet antal fynd av rastande fåglar i inlandet, men sådana fynd är mycket ovanliga och långt ifrån årliga. Att en gammal, utfärgad fågel dyker upp mitt i sommaren (idag är det sommarsolstånd!) får betraktas som något av en ornitologisk sensation, som det brukar heta i massmedia.

 

Under senare år har den vitnäbbade islommen minskat i uppträdande i Sverige. Kring millennieskiftet rapporterades närmare 100 exemplar varje år, men de senaste åren har det bara handlat om drygt 50-talet fynd.

 

Det kan noteras att fågeln såg ut att livnära sig på kräftor. Kräftdjur ingår i båda islomsarternas födorepertoar, liksom i storlommens, men det är framför allt svartnäbbad islom som anses vara något av en specialist på kräftdjur. Under vintrarna i havet lever svartnäbbade islommar till betydande del på krabbor. Uppenbarligen är även den vitnäbbade släktingen begiven på skaldjur!

 

(AW) 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR