Nyheter

2011-12-06

Poetiskt om Sveriges marskland – men också svidande kritik av svensk naturvård(2)

Kuststräckan mellan Morups Tånge och Galtabäck i Halland utgör Sveriges marskland. Denna extremt låglänta kust är egentligen den enda i Sverige där tidvattnets variationer blir riktigt påtagliga. Det skiljer inte mycket i centimeter räknat mellan ebb och flod, men tack vare den långgrunda stranden blir effekterna ändå tydliga.
Nu har denna sträcka fått sin egen bok ”Tidvatten”, skriven av miljöjournalisten Lars Rosenberg och med bilder av Thomas Andersson, naturfotograf och ordförande i Falkenbergs Ornitologiska Förening.
Det är en poetisk och fängslande skildring av skådespelet på en strand som ständigt skiftar och ändrar karaktär. Gäss och havsörnar är huvudrollsinnehavare under vintern, medan rollistan domineras av tärnor, skärfläckor och andra vadare under sommaren.
Men den varma årstidens rollista har tunnats ut ganska väsentligt under senare tid. Trots att kuststräckan finns med i den internationella våtmarkskonventionen och utgör ett Natura 2000-område ökar trycket för vart år som går. Framför allt är det friluftslivet som står för störningarna, och alldeles särskilt handlar det om badgäster, ansvarslösa hundägare och kitesurfare.
På stranden häckar bl.a. skärfläcka, småtärna och silvertärna. Dessa skall åtnjuta skydd under sin häckningstid, men svensk naturvård har varit för svag och tandlös för att klara det. Följden har blivit att av den forna, ganska stora, tärnkolonin återstår idag bara några få par.
I elfte timman har myndigheterna vaknat, och nu finns ett beslut om reservat med tillträdesförbud på de känsligaste delarna under häckningstid. Men beslutet är överklagat, så ännu är det osäkert om marsklandets fåglar skall få den frid de behöver.
Anders Wirdheim
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR