Nyheter

2014-04-29

Prärietrana ny art för Sverige(2)

Prärietranan i Hällby i Västmanland 29 april (fågeln som nyss lyft till höger i bilden). Foto: Zsombor Károlyi

 

Man kan säga att den var väntad. Ändå var det kanske lite oväntat att den skulle dyka upp i Västmanland idag. I förrgår sträckte en prärietrana ut i sällskap med några tranor från den tyska Östersjökusten i riktning mot Danmark. Igår sågs möjligen denna fågel över Köpenhamn och senare på kvällen i nordvästra Skåne. Därför var det nog ingen som räknat med att redan idag vid 15-tiden skulle ha nått till Västmanland. Hur som helst så handlar det om första fyndet i Sverige av denna nordamerikanska och ostsibiriska trana.

 

Under de senaste åren har minst en prärietrana sällskapat med europeiska tranor i Västeuropa under vintrarna och under sommarhalvåret setts såväl i Finland 2011 som i Norge 2012 och Danmark 2013. Därför var det ganska väntat att den förr eller senare skulle dyka upp även i Sverige, inte minst med tanke på de stora mängder skandinaviska tranor som passerar genom landet både vår och höst.

 

Det var för övrigt Fågelvännens redaktör Daniel Green som hittade prärietranan i Västmanland idag på eftermiddagen. Om det nu var denna fågel som sågs i nordvästra Skåne igår, måste den ha haft ganska bråttom. Den flock som den färdades med kan i och för sig ha flugit även under natten, och då är sträckan från Skåne till Västmanland inte anmärkningsvärd. Men om flocken (som tranor i regel gör) stannade för att vila över natten, måste färden norrut idag ha gått fort. Det är närmare 50 mil fågelvägen, och tranors normala marschfart är runt 45 km/timma. Det bör alltså ha tagit drygt tio timmar att flyga från nordvästra Skåne till Västmanland.

 

Förutsatt att det är en och samma fågel som setts runt om i Europa de senaste åren har det gjorts tio fynd av prärietrana i västra Palearktis. Fyra av dessa sågs före millennieskiftet, den allra första blev skjuten på Irland redan 1905.

 

Prärietranan häckar över en stor del av Nordamerika och övervintrar i södra halvan av USA samt i delar av Mexiko. Den förekommer även i de nordöstra delarna av Sibirien, åtminstone så långt västerut som till Kolymafloden. Även den sibiriska populationen flyttar till Nordamerika för att övervintra och passerar då över Berings sund.

 

Dagens fynd utgör också den andra nya arten för Sverige i år. Den första var kaspisk pipare som sågs i mars–april i Södermanland och (sannolikt en annan individ) senare i april på Öland.

 

(AW)

 

Prärietranan var kvar i området i gryningen på valborgsmässoafton (30 april). 

Prärietranan är något mindre och ljusare än våra europeiska tranor. Den saknar även i stort sett svarta teckningar på huvud och hals. Foto: Zsombor Károlyi
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR