Nyheter

2015-04-15

Rapportsystemet Svalan flyttas till nya Artportalen(6)

Den 20 april stängs rapporteringssystemet Svalan och flyttas till nya Artportalen. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

 

På morgonen måndagen 20 april påbörjas flytten av fåglarna till nya Artportalen. Det innebär att både nya Artportalen och Svalan stängs under ett par dagar. När arbetet med att flytta data och annat är klart, öppnas nya Artportalen igen, vilket alltså sker efter några dagar. Svalan öppnas däremot inte igen. Därför är det viktigt att alla rapportörer ser till att deras e-postadresser är uppdaterade innan flytten. Här kommer en liten vägledning i tre steg för hur du ska göra.

1. Kontrollera att du kan dina inloggningsuppgifter i Svalan. Skriv gärna ner dessa så att du har dem i säkert förvar innan Svalan släcks ner måndagen 20 april klockan 06.00
Om du inte kan ditt lösenord kan du lätt återställa detta via ”Logga in” och länken ”Har du glömt ditt lösenord?” som finns på inloggningssidan.  Du klickar på länken och skriver in e-postadressen så kommer du i din mail att hitta ett autosvar med uppgifter om hur du återställer ditt lösenord. Spara det nya lösenordet på ett säkert ställe.
Om du inte får något mail skickat till dig beror det nästan säkert på att du har bytt e-postadress sedan du anmälde dig som rapportör i Svalan. Hör då av dig till oss i supporten så kan vi byta e-postadress åt dig. Detta bör du göra senast den 18 april.

 

2. Skaffa dig så fort som möjligt ett konto i Artportalen på www.artportalen.se (gärna före 20 april. Det gör du enkelt genom att klicka på ”Skapa konto” längst upp till höger på sidan. Det går också bra att klicka på texten under ”miniguiden” på startsidan så. Först läser du användarreglerna som dyker upp och godkänner dessa. Du kommer då till det formulär som skall fyllas i. Uppgifter med * framför är obligatoriska. Du väljer själv användarnamn (minst tre tecken och max 40) och lösenord (minst 8 tecken där minst en bokstav är liten och en stor samt ett tecken en siffra). E-postadressen är viktig att du fyller i rätt (kolla gärna en extra gång) eftersom du får ett aktiveringsmail efter att du skapat kontot. Får du inget mail, kan det bero på att det ligger i inkorgen för skräppost eller att du angett en felaktig mailadress. Hör av dig till oss i supporten om du inte löser problemet själv. Fyll i resterande uppgifter samt klicka på ”Skapa konto”.

 

3. Om du redan har ett konto i Artportalen skall du inte skapa ett nytt. Du loggar in med de uppgifter du har för Artportalen och efter 20 april är det bara att börja rapportera fåglar. Har du ett konto (eller om du haft ett testkonto) men glömt inloggningsuppgifterna kan du få tillbaka dessa via Logga-in-sidan och länkarna ”Glömt ditt användarnamn” eller ”Glömt ditt lösenord”.

Logga gärna in så fort som möjligt och börja bekanta dig med Artportalen. Redan nu finns mängder med information att hämta och grunderna för rapportering med mera kommer att se ut på samma sätt när fåglarna väl är där.

 

Så håller vi tummarna att övergången går smärtfritt så att vi kan börja rapportera igen så fort som möjligt. Fler tips kommer så fort som allt är igång.

 

Artportalens support

artportalensupport@gmail.com

 

 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR