Nyheter

2013-01-18

Rödhaken – skenet bedrar(4)

Nej, solrosfrö är inte rödhakeföda - i alla fall inte om skalet är kvar. Prova i stället med fett av olika slag. Foto: Mikael Arinder/Skånska bilder

I vår lilla serie om udda fåglar vid fågelmatningarna har turen kommit till rödhaken. I södra Sverige är den inte särskilt udda, tvärtom hittar man den på många matningar, men utanför Götalands kusttrakter är den ovanlig – och norr om Mälardalen en sällsynthet vintertid.

 

 

Rödhaken är populär, såväl här i landet som på andra håll. I Storbritannien är rödhaken julkortsfågeln framför andra. Där har nästan varje trädgård (eller grupp av trädgårdar) sin egen rödhake. Men där, precis som hos oss, har man sällan mer än en rödhake på besök vid fågelmatningen. Om det någon gång skulle vara två, är de båda i luven på varandra. Rödhaken är inte så vän som den ser ut, orsaken är att den hör till de arter som hävdar vinterrevir.

 

Det är också av detta skäl som man tidigt under januarimorgnar kan höra rödhakar sjunga. Både hannar och honor sjunger, men deras sång är inte lika varierad som den sång hannarna framför under våren. Icke desto mindre är det en stark upplevelse att höra silverklara rödhaketoner en mörk och bister vintermorgon.

 

En rödhake som mutat in ett vinterrevir kan sägas ha bedömt områdets bärkraft: ”Så här stort måste mitt område vara för att jag skall klara mig vintern igenom.” En annan rödhake, som dyker upp inom reviret och konkurrerar om maten, kan innebära en betydande fara. Det är därför den måste jagas bort.

 

Vad skall man då mata rödhaken med? Ja, fett av olika slag uppskattas. Prova att smula sönder en talgboll där rödhaken gärna vistas. Men man kan också smeta ut margarin på en lågt sittande trädstam, lågt på stammarna i en buske eller liknande. En man i Snöstorp utanför Halmstad har sitt speciella knep. I kylskåpet finns alltid en bunke med pannkakssmet. Varje morgon steker mannen en pannkaka. När den svalnat något, hackar han den i småbitar varpå hacket strös ut över de lägre grenarna i en gran som står i trädgården. Där är det nästan bara rödhaken som kommer åt bitarna – och den låter sig väl smaka!

 

Anders Wirdheim

 

 

PS

Glöm nu inte ladda upp med fågelmat inför nästa helg och den stora fågelräkningen "Vinterfåglar Inpå Knuten" 

En rödhake i snö är ingen ovanlig upplevelse i södra Sverige, men norr om Mälardalen är rödhaken mycket ovanlig vintertid. Foto: Ulrik Bruun
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR